Brief over zonen: ,,Dordtse geschiedenis belooft in 2018 bijzondere jaar te worden

28 april 2016
Brief over zonen: ,,Dordtse geschiedenis belooft in 2018 bijzondere jaar te worden

DORDRECHT -   In de Dordtse geschiedenis belooft 2018 in meerdere opzichten een bijzonder jaar te worden. Daarom is er op woensdag 11 mei in het Stadhuis van Dordrecht mede op uitnodiging van wethouder van cultuur Piet Sleeking een eerste beraad over de vier zonen van Dordrecht.

Zo begint de brief, die belangstellenden krijgen die willen meedenken over activiteiten in 2018. De Centrale Bibliotheek verstuurt de post. De brief is ondertekend door Bart van Aanholt en Hans Berrevoets.

,,Uiteraard zal de herdenking in alle facetten van de internationale Dordtse Synode  de stad zeker op de kaart zetten.
De stad mag dan ook bezoekers uit alle windstreken verwachten. Juist daarom is het goed om wat wij noemen de vier zonen van de Dordtse historie juist dan niet te vergeten om het Dordtse gevoel in 2018 een extra dimensie te geven in de oudste stad van Holland.

Daarvoor bestaat een unieke aanleiding: Otto Dicke, Kees Buddingh’, Aart Alblas en Kors Monster zijn immers in 1918 geboren. 
In onze historie zijn er nooit zoveel jaargenoten met oa. ereburgerschap, straten, bruggen en paden geëerd. 
We hebben op weg naar 2018 de kans om bijzondere mensen terug te brengen of verder te verankeren in ons Dordts collectief geheugen.

Uit mondelingen contacten is gebleken  dat er draagvlak is om een keer met mensen vanuit de wereld van Otto, Kees, Aart en Kors bijeen te komen. Dat wordt 11 mei om 20.00 (19.30 inloop) in de Raadszaal van het Dordtse Stadhuis. Adres Stadhuisplein 1 3311 CR Dordrecht.
Geboren Dordtenaar en wethouder van cultuur en meer, Piet Sleeking, wil graag bij deze startbijeenkomst iedereen welkom heette en zal aanwezig zijn bij het eerste beraad.

Wat wij willen is dat er een beweging ontstaat van personen en organisaties die hier aandacht aan gaan schenken. Zo kunnen we alle activiteiten in 2017 en 2018 gaan coördineren, faciliteren en afstemmen. Alle organisaties met een muzikale-, een literaire-, een beeldende kunst- of een geschiedenisachtergrond kunnen zich bundelen om  zo elkaars activiteiten  te versterken. Samen kunnen we deze vier Dordtse zonen op de kaart zetten. Voor even kunnen we Dicke, Buddingh’, Alblas en Monster weer leven in blazen.

Daarom nodigen wij u uit om 11 mei om 20.00 op het Stadhuis te komen voor de oprichting van deze beweging en een eerste afstemming van de activiteiten en de mogelijkheden."

Vriendelijke groet
Hans Berrevoets en Bart van Aanholt
Contact:   Bart van Aanholt
de Bibliotheek AanZet
Groenmarkt 153 •  3311 BD  Dordrecht


Bijlage:

01. Otto Dicke, Gereformeerd geboren, gedoopt in de Wilhelminakerk, ereburger van Dordrecht en daarna zijn eigen weg gegaan. Toch werkte hij oa samen met ds. Hans Bouma. De familie Dicke is de enige familie in Dordt met twee ereburgers in de historie.  (vader was organist, wethouder en werd met  zijn vrouw ook wel de vader en moeder van het Dordts verzet genoemd). Otto tekende de strip Spekkie en Blekkie voor de kwartetbladen, waarbij Buddingh’ de tekst aanleverde.


02. Kees Buddingh’ – ereburger. Agnost. Werkte met Otto samen en was bevriend met Kors Monster. Kees kreeg vorig jaar zijn biografie Dichter bij Dordt. Nog steeds is Buddingh’ soms op TV te zien. Kees werkte behalve met Otto ook met Kors Monster samen. Het Buddingh’ plein is te vinden nabij de Stadsbibliotheek. De schaaksport is ook schatplichtig aan Buddingh’, die grootmeester Timman in december 1966 al ontdekte en een gedicht gaf.


03. Aart Alblas. De meest onderscheiden Dordtenaar in de tweede wereldoorlog, waaronder MWO. Hij zat ook  in de Wilhelminakerk in de jaren dertig van de vorige eeuw net als Otto. Alblas wordt de Marconist van soldaat van oranje genoemd. Hij werd in 1944 omgebracht in Mauthausen. Aart Alblasbrug herinnert aan hem en er is in het verleden ook een in Alblasserdam gebouwde mijnenveger naar hem genoemd. De ZM Alblas werd door Nederland (met de ZM Hamel) naar Bonn gezonden om over de Rijn het stoffelijk overschot van eerste bondskanselier Adenauer in april 1967 mede te begeleiden naar zijn laatste rustplaats.


04. Kors Monster. Componist. Kors gaf nog les op het gemeentelijke lyceum. Zoals Buddingh’ met gedichten memorabele momenten voor Dordrecht vastlegde, deed Kors dat in muziek. Boudewijn Zwart is bezig om al zijn muziek te verzamelen om alles in 2018 ook te laten klinken, oa met de beiaard van de Grote kerk.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.