Gemeente Dordrecht wil architecten plan laten maken voor nieuwe toekomst Bonifatiuskerk

03 mei 2016
Gemeente Dordrecht wil architecten plan laten maken voor nieuwe toekomst Bonifatiuskerk

DORDRECHT - De voormalige rk Bonifatiuskerk in Dordrecht is aangeboden voor het Transformatieplein. Dat betekent dat architecten creatief mogen nadenken over toekomst mogelijkheden voor het monument. Volgens een vastgoedsite is het kerkelijk monument  te koop. Eigenaar is de gemeente Dordrecht.

Het gaat niet alleen om de kerk (Wijnstraat 117, 950 m2)  maar ook de naastgelegen woning (Wijnstraat 115, 315 m2) ) en een multifunctioneel gebouw (Wijnstraat 25, 27, 29 en 29a, 921 m2), thans in gebruik als muziekschool. Het bouwjaar is respectieveljk 1823, 1847 en 1872. Reden voor transformatie is dat de gemeente de gebouwen niet meer nodig heeft voor gemeentelijke huisvesting. 

De kerk werd in 1975 buiten gebruik gesteld in een dienst, die werd geleid door de toenmalige bisschop van Rotterdam Simonis. Na een leegstand van een aantal jaren, opende wethouder Gerd Meelker in april 1981 sociëteit Bibelot in de kerk. Dat ontwikkelde zich tot een poppodium en werd enkele jaren geleden onderdeel van het Energiehuis. Vanaf dat moment gebruikt met name Bonfire de kerk voor activiteiten. Ook het TV programma Dordtse Koppen komt uit de kerk.

Vastgoedmarkt Transformatieplein 2016
In samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is een collectie van gebouwen samengesteld, waarop architecten (ook in de vorm van een bouwteam) hun ideeën kunnen pitchen.

Van 7 t/m 9 juni 2016 vindt tijdens de Provada in de RAI Amsterdam de vierde editie van het Vastgoedmarkt Transformatieplein plaats. Vastgoedmarkt Transformatieplein biedt een scala aan activiteiten en pitches van creatieve partners op kansrijk leegstaand vastgoed van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

De leiding van Bonfire, die ook geld heeft ingezameld om in de kerk te kunnen blijven, was in verband met activiteiten buiten Nederland niet voor commentaar bereikbaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.