Jan Janssen agenda over Dordrecht voor betrokken mensen

07 mei 2016

DORDRECHT -  Jan Janssen zet op zijn manier Dordrecht in de kijker met zijn agenda:

- Vandaag, Alle hens aan Dek, varen met de gebroeders Barone in het kader van de Waterweek, ik ga om 13.00 uur, met de kleinkinderen. http://i-barone.weebly.com verzorgt ook het vervoer over water tussen DordtYart en het centrum, naar de locaties van de tentoonstelling Glassfever, http://www.glassfever.nl/vervoer.html;
- 11-5, 20.00, Stadhuis, eerste bijeenkomst over de Vier zonen van Dordrecht, die in 2018 100 jaar geleden geboren werden;
- 11-5, 20.30, Movies, Cinefiliaal;
- 12-5, 14.00-17.00, Kunstmin, Pocket opera;
- 13-5, 20.00, Kunstmin, Energiehuis/Ketel 1, Michiel Borstlap;
- 18-5, 12.30, Kunstmin en het Energiehuis, Lunchconcert;
- 18-5, Vos & van der Leer, Casper Markesteijn in gesprek met de schrijver Alex Boogers of....;
- 18-5, 20.30, Movies, Cinefiliaal;
- 19-5 overdag, Excursie vereniging Dordrechts Museum;
- 19-5, 19.30, DOOR Dordrecht, Stadsmakers Meetup#;
- 19-5, 20.00, Galerie Koos van Veen, voor de liefhebbers, Klezmer classics, Joodse feestmuziek; helaas, ik moet echt kiezen voor DOOR;
- 21-5, 13.30-15.30, bezoek aan het atelier van Gerhard Lentink, Vrienden van het Noorderpark.
Van 31 mei t/m 3 juni 2016 wordt de fiets vierdaagse ‘Rond Uit Dordrecht” gehouden. Op 31 mei gaat de route van deze vierdaagse o.a. door het Noordpark in Zwijndrecht. De Vrienden van het park zullen die dag uiteraard in het park aanwezig zijn.
Op 25 juni a.s. komt er een vervolg op het bijzondere Unnoticed Art Festival. Zie ook https://www.voordekunst.nl/projecten/4368-unnoticed-art-festival-2-1
Het Poppentheater Damiet van Dalsum heeft de komende maande verschillende voorstellingen. Het begint al snel in deze maand. Zie http://poppentheaterdamiet.nl. Van 2 tm 4 september is er wederom een Internationaal Micro Festival. Damien pakt de draad van een mooi festival weer, bescheidener, op. Mooi!Ook info op http://www.doordordrecht.nl en http://doindordt.nl. DOOR organiseert zelf veel mooie events. https://www.centrumdordrecht.nl/evenementen van Dordrecht Marketing geeft een compleet Dordts overzicht. Ook Dordrecht.net biedt veel info: http://www.dordrecht.net/agenda

Eindelijk, ik heb de biografie 'Geert van Oorschot, uitgever', van de hand van Arjan Fortuin, 2015, gelezen.
Wat een man, die van Oorschot, en wat een prachtige biografie, http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/11/07/angstaanjagend-maar-beminnelijk-1553276.
Heel literair Nederland van vooral na WO II komt in de biografie voor en had wel iets met van Oorschot te maken. Of gehad. Geert maakte vrienden met zijn enthousiasme, liefde voor de schrijvers en dichters, zijn vertelkunst en gastvrijheid en gedurfd uitgeverschap. Maar zijn drankzucht, vaderlijkheid, legendarische 'krenterigheid' als het om de uitgeverij ging waren naast andere mindere eigenschappen ook vaak aanleiding voor een even grote verwijdering van zijn vrienden.
Tussen de vele personen de 'grote drie', Hermans, Mulisch en Gerard Reve. Maar ook Hanlo, Vasalis, Brouwer, Carmiggelt, zijn bewondering voor Ter Braak en Du Perron. Gewoon te veel om op te noemen. Legendarisch is zijn relatie met Hermans, Hermans op zijn best als bijtende spotter en cynicus. Lees het, lees het!!!
In de relatie met Gerard Reve kwam hét VARA TV programma 'zo is het ook nog een een keer' ter sprake. Gestart in 1963, ik liep nog in korte broek. Ik heb er onmiddellijk een aantal fragmenten van bekeken, op YouTube. Een ervan is een satire op het medium TV en de slaafsheid waarmee het volk in Nederland dit medium omarmde: https://www.youtube.com/watch?v=rpfBhDzF9Zs. Maar ook andere fragmenten zijn zeer de moeite. Mies Bouman moest van de AVRO de redactie en presentatie verlaten. Op straffe van het verscheuren van haar contract bij die omroep. Het was allemaal te kritisch.
O ja, de Russische Bibliotheek, een uitgavenreeks van van Oorschot mag zeker niet onvermeld blijven.
O ja 2, de Dordtse dichter jan Eijkelboom komt en marge nog voor in de biografie. Als redacteur van Propia Cures. En als man die de journalistiek verkoos boven het schrijverschap. Hij zou nooit tot de van Oorschot stal behoren.
O ja 3, het tijdschrift Tirade werd 1957 door van Oorschot opgericht. Het zou een waardige opvolger van Forum van Ter Braak en Du Perron zijn. Veel schrijvers maakten er hun debuut. Naar de inhoud en schrijfstijl deed het tijdschrift zijn naam eer aan.

Afgelopen zaterdag opende de tentoonstelling 'Glassfever, hedendaagse kunst in glas' in DordtYart. Ik ben er eergisteren al weer terug geweest. Om alle moois nog een keer te zien en te genieten van de vele video's die je een kijk achter de schermen gunnen. Op nog 3 andere lokaties is werk uit de tentoonstelling te zien; Dordrechts Museum, Museum Huis van Gijn en het Patriciershuis. Over deze expositie kan ik maar één ding zeggen, ga het zien!
Om vast enthousiast te worden: https://www.youtube.com/watch?v=2tOUnO_UQWw en www.glassfever.nl.

'Culthure', het lijfblad van Dordrechts Museum, Huis van Gijn, Het Hof van Nederland, Regionaal Archief Dordrecht is weer uit. Alweer nummer 12. Uiteraard veel aandacht voor 'Glassfever'. Maar ook voor de tentoonstellingen over 'Bouke Ylstra', 'Uit Liefde voor de Stad' en andere cultuurzaken van deze Dordtse cultuur en historie organisaties.

De Vereniging Oud Dordrecht houdt zijn 1140 leden sinds 1 mei op de hoogte met een digitale nieuwsbrief. Een nieuw initiatief dat in de brief staat is een bijeenkomst elke eerste donderdag van de maand in Café De Tijd. Elke keer met een interessante inleiding als aftrap. Luigi Barone, Venetiaan van geboorte, komt in juni. Dinsdag 24 mei geeft Patric Naaktgeboren een lezing over ruimte, geur en geluid in het laat middeleeuwse Dordrecht. De titel van de lezing: Hoe dichter bij Dordt, hoe heerlijker het wordt', 20.00, Trinitatiskapel.

Dordtse Dialogen heeft weer een paar mooie portretten in de maak. Maar, een goed interview vraagt een goede voorbereiding en kost dus tijd. Wanneer en met wie de volgende interviews op RTV Dordt (en YouTube) verschijnen horen jullie nog. Wat vonden jullie overigens van het interview met Pauline Harmsen? Nog niet gezien? Kijk dan even op https://www.youtube.com/watch?v=aeD8IdULhzE.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.