De Jan Janssen agenda over Dordrecht gaat naar vierhonderd mailadressen

14 mei 2016

DORDRECHT -  Vierhonderd mensen in Dordrecht en daarbuiten krijgen de Jan Janssen agenda. De aflevering van deze zaterdag:

In de stad:
- 16-5, TV opnamen van Dordtse Dialogen, wie is nog een verrassing, eerdere afleveringen op https://www.youtube.com/results?search_query=dordtse+dialogen;
- 18-5, overdag, Cirkellab, Handelsmissie naar voorbeeldondernemingen Circulaire Economie;
- 18-5, 20.00, Vos & van der Leer, Casper Markesteijn in gesprek met de schrijver Alex Boogers of....;
- 18-5, 20.30, Movies, Cinefiliaal, het gesprek van Casper met Alex Boogers gaat voor.....;
- 19-5 overdag, Excursie Vereniging Dordrechts Museum;
- 19-5, 19.30, DOOR Dordrecht, Stadsmakers Meetup#;
- 19-5, 20.00, Galerie Koos van Veen, voor de liefhebbers, Klezmer classics, Joodse feestmuziek; helaas, ik moet echt kiezen voor DOOR;
- 21-5, 13.30-15.30, bezoek aan het atelier van Gerhard Lentink, Vrienden van het Noorderpark;
- 22-5, 11.00, Ketel 1/Energiehuis, Kunstmin koffieconcert door Camerata RCO;
- 24-5, 20.00, Trinitatis, VOD lezing over Ruimte, Geur en Geluid in het laatmiddeleeuwse Dordrecht;
- 25-5, 20.30, Cinefiliaal in The Movies;
- 26-5, 20.00 , Lezing in DordtYart, Ann Demeester; vanaf 18.30 eten bij DordtYart kan ook, dan wel even aanmelden bij info@dordtyart.nl;
- 27-5, 19.00, The Movies, Heimat I.
Van 31 mei t/m 3 juni 2016 wordt de fiets vierdaagse ‘Rond Uit Dordrecht” gehouden. Op 31 mei gaat de route van deze vierdaagse o.a. door het Noordpark in Zwijndrecht. De Vrienden van het park zullen die dag uiteraard in het park aanwezig zijn.
Op 25 juni a.s. komt er een vervolg op het bijzondere Unnoticed Art Festival. Zie ook https://www.voordekunst.nl/projecten/4368-unnoticed-art-festival-2-1
Het Poppentheater Damiet van Dalsum heeft de komende maande verschillende voorstellingen. Het begint al snel in deze maand. Zie http://poppentheaterdamiet.nl. Van 2 tm 4 september is er wederom een Internationaal Micro Festival. Damien pakt de draad van een mooi festival weer, bescheidener, op. Mooi!Ook info op http://www.doordordrecht.nl en http://doindordt.nl. DOOR organiseert zelf veel mooie events. https://www.centrumdordrecht.nl/evenementen van Dordrecht Marketing geeft een compleet Dordts overzicht. Ook Dordrecht.net biedt veel info: http://www.dordrecht.net/agenda

Deze over Glassfever laat ik even staan. Hoe vaker ik er kom, hoe enthousiaster ik word:
De tentoonstelling 'Glassfever, hedendaagse kunst in glas' opende in DordtYart. Wat een moois en wat een prachtige video's die je een kijk achter de schermen  gunnen. Ook de 3 andere lokaties van de tentoonstelling zijn uitzonderlijk; Dordrechts Museum, Museum Huis van Gijn en het Patriciershuis. Over deze expositie kan ik, nogmaals, maar één ding zeggen, ga het zien!
Om vast enthousiast te worden: https://www.youtube.com/watch?v=2tOUnO_UQWw en www.glassfever.nl.

EEN NIEUWE “VERHALEN VAN DORDRECHT”: 'DORDTSE KAPERS OP DE KUST, Helden of schurken?', door Cees Esseboom ligt in de boekhandel. Een betere tekst dan in het persbericht kan ik niet verzinnen:
Dordrecht heeft een Piratenbuurt! De buurt in de Voorstraat-Noord refereert aan een bijzondere episode in de geschiedenis van Dordrecht. Tussen de (Nieuw)Kerksteiger en de Boomstraat woonden in de periode 1550-1700 aan beide kanten kapers en piraten: welgestelde personen die vrijwel allen een bestaan in de zee- of binnenvaart hadden. Veelal waren zij zelfstandige ondernemers die soms ook werden ingezet wanneer de Republiek der Verenigde Nederlanden in oorlog was, bijvoorbeeld in de drie Engelse oorlogen die de zeventiende eeuw kende.  De kaperkapiteins steunden in opdracht van de Staten-Generaal de oorlogsvloot door Engelse koopvaarders te veroveren. Dat ging niet zachtzinnig en het aandeel in de buit voor de kaperkapitein was een goede prikkel! Dergelijke kapers werkten met een kaperbrief, een commissiebrief, van de Staten-Generaal. De echte vrijbuiters werkten voor eigen rekening, zonder kaperbrief, en dat maakte hen tot criminelen.
Van een aantal zeventiende-eeuwse bewoners uit de Dordtse Piratenbuurt heeft Cees Esseboom nagegaan waar zij hun activiteiten ontplooiden. Het waren zowel kapers als piraten. Hun werkwijze verschilde nauwelijks, maar de ene groep bereikte een helden-status, de andere werd als crimineel beoordeeld.

Studium Generale in Rotterdam heeft weer een paar bijeenkomsten om je oor aan te lenen:
Dinsdag 17 Mei 2016, Discovering the Dutch, Spinoza:
Welke opmerkelijke karakters en ideeën vormden de Nederlandse maatschappij zoals deze is vandaag de dag? Ditmaal gaat Discovering the Dutch over Baruch Spinoza, de beroemde filosoof die begon met het bekritiseren van het geloof en de Nederlanders voor het eerst een idee van vrijheid gaf.
Donderdag 19 Mei 2016, Tegen de transparantie, Denkcafé met Paul Frissen.
Achterkamertjes, geheime deals en achtergehouden bonnetjes worden beschouwd als een gevaar voor de democratie. Toch keert professor Paul Frissen zich in zijn nieuwe boek faliekant tegen de roep om meer transparantie. Wim Brands in gesprek met Paul: http://www.npo.nl/vpro-boeken/24-01-2016/VPWON_1250339.

Deze neem ik zo over:
Deze zomer doet Cinema The Movies Dordrecht een experiment: programmering op verzoek. Het eerste verzoek is van Rita Nickolson. Zij vroeg om Heart of a Dog van Laurie Anderson, een film die eind april uit kwam: Vr 20 mei 21:15 & Zo 22 mei 15:00 uur.
Laurie Anderson (1947) is één van Amerika's belangrijkste performance kunstenaars uit jaren 80 en 90. Met O Superman scoorde ze in NL een hit in 1981. Ze werkte samen met o.a. Philip Glass, Peter Gabriel en Lou Reed (haar man). Film maken behoort ook tot haar multi-talent.
Heart of a Dog is een heel persoonlijk document. Ze vertelt in eerste instantie het verhaal van haar geliefde hond Lolabelle, die overleden is. Het verhaal raakt aan de dood van haar moeder en ook haar overleden echtgenoot Lou Reed. Een stroom aan associatieve beelden, animaties en 8mm-films uit haar kindertijd en een door haar zelf geschreven soundtrack verbeelden deze prachtige mijmering over liefde en dood. Met inbegrip van haar jeugddromen, politieke bespiegelingen en filosofische theorieën.

Ook in The Movies: Heimat, eine deutsche Chronik. In 7 hoofdstukken, over de periodes van 1919 tot 1982, in totaal 889 minuten laat Edgar Reitz de geschiedenis van een land door middel van het dorpje Schabbach en de familie Simon zien. Een must voor elke filmofiel.
Meer info en de data/tijdstippen: https://www.themoviesdordrecht.nl/filmprogramma/verwacht/heimat-1.

Stil de Tijd, Humanistisch Verbond, zondag 29-5, 11.00-12.15 in Art&Dining.
‘De ware tijd komt pas tot leven als klokken zwijgen,’ schreef William Faulkner. Maar hoe kunnen we de klok laten zwijgen? In plaats van in een zekere harmonie met de tijd te leven, lijken we steeds meer door de klok geleefd te worden. Terwijl de oude Grieken het al zeiden: ‘Pas als we niets doen, opent zich de ruimte van het denken en van de creativiteit’, verschijnselen die zich dus ook niet door een vooropgesteld of economisch nut laten sturen of opjagen.
Met muziek van Lisa Wortelboer (harp), een column van Dordtenaar en AD-columnist Kees Thies en ‘Het vangen van de tijdsgeest’ door humanistisch geestelijk begeleider Bas van der Sijde.
Filosofe Joke Hermsen schreef een boek onder de titel 'Stil de Tijd'. Zij ontleent de titel aan een gedicht van Gerrit Kouwenaar: 'Stil de tijd, leef nog even'.
Voor het gedicht: http://fredtak.punt.nl/content/2011/09/gerrit-kouwenaar--het-is-laat-zoals-ieder-jaar.
Wim Brands in gesprek met Joke Hermsen: https://www.youtube.com/watch?v=7Qgg9kMzmV4.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.