Veel aandacht voor ,,eeuwfeest" van vier zonen van Dordrecht in 2018

17 mei 2016
Veel aandacht voor ,,eeuwfeest" van vier zonen van Dordrecht in 2018

DORDRECHT – De vier beroemde Dordtenaren, die in 2018 honderd jaar geleden zijn geboren, lijken nog te leven. De startbijeenkomst in het Stadhuis om over twee jaar aandacht te besteden aan hun “eeuwfeest” leverde allerlei ideeën en plannen op. 

Illustrator Otto Dicke, dichter Kees Buddingh’, verzetsheld Aart Alblas en componist Kors Monster staan samen voor veel verhalen van Dordtenaren die hun stad kleur hebben gegeven.

Trotser
,,Ik word steeds trotser op Dordrecht” zei geboren Dordtenaar wethouder Piet Sleeking die in de raadzaal van het Stadhuis. Hij opende de bijeenkomst rond vier Dordtenaren, die hij mijlpalen noemde in de historie van de stad. ,,Zij zijn echte zonen van Dordrecht en in hun verhalen zit veel creatiefs. Ik hoop dat we daar op weg naar 2018 veel mooie programma’s van kunnen maken.  De stad Dordrecht bestaat niet alleen uit stenen en 1500 monumenten. De mensen vormen de historie van de stad Dordrecht al bijna achthonderd jaar. De mensen en ook de vier zonen van Dordrecht hun Dordrecht een gezicht gegeven”


De zogeheten zonen van Dordrecht, die op allerlei manieren zijn geëerd en onderscheiden,  delen het geboortejaar 1918. Journalist Hans Berrevoets en Bart van Aanholt van de Bibliotheek AanZet kwamen  op het idee daarmee iets mee te gaan doen.

Ook familieleden van de vier werden daardoor geïnspireerd en waren naar het Stadhuis gekomen. De oudste deelneemster was Jos Stegeman – Alblas (93). Ze kreeg een applaus voor haar herinneringen aan haar vier jaar oudere broer Aart. Hij werd als marconist van de Soldaat van Oranje in 1942 door de Duitsers gepakt en in september1944 in concentratiekamp Mauthausen vermoord.  Aart Alblas  en zijn familie en Otto en de familie Dicke woonden nog geen honderd meter van elkaar aan de Prinsenstraat. Ze liepen de zelfde route naar de gereformeerde Wilhelminakerk. Voor Aart Alblas was het geloof een inspiratiebron. Otto, zoon van ereburger en ARP-wethouder Dicke, liet die wereld los.  

Jos Stegeman – Alblas onthulde dat Otto verschillende tekeningen had gemaakt van de familie Alblas en dat hij met Aart had gespeeld in de straat. Na de oorlog ontstonden ook banden tussen de families van Otto Dicke, Kees Buddingh’ en Kors Monster. De zonen Henk, Sacha en Jaap waren ook naar het Stadhuis gekomen om mee te denken om hun vaders in 2018 een actieve plek te geven in het collectief geheugen van de stad. Sacha Buddingh’ gaf wel aan dat hij zijn vader vooral als vader bleef zien. ,,Dat hij ook buiten de deur zo bekend werd, kwam er bij.” Hij geeft ook altijd aan dat biograaf Wim Huijser zijn vader heeft bestudeerd en meer weet over de feitelijke aspecten van de beroemde schrijver en dichter.


Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, juichte alle aandacht voor de vier zonen zeer toe. Hij zal mee in het laatste kwartaal  een vervolgbijeenkomst mogelijk maken. De bibliotheek  is daarbij betrokken. Wie het verslag van de bijeenkomst wil ontvangen kan mailen met Bart van Aanholt; bvanaanholt@debibliotheekaanzet.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.