Achtergrond: Vergrijzing in de Drechtsteden

24 mei 2016
Achtergrond: Vergrijzing in de Drechtsteden

DORDRECHT - De 50-plussers, mede in de Drechtsteden, komen er niet slecht vanaf in Europa. Zij blijken minder gezondheidsproblemen te hebben in vergelijking met andere Europese landen.
Van de totale bevolking in de Drechtsteden (270.000 mensen) is naar inschatting een kleine 100.000 bewoners ouder dan 50 jaar. Waarbij de stad Dordrecht uiteraard koploper is in het aantal.

De bevolking vergrijst overal in Nederland. De stijging van het aantal ouderen heeft gevolgen voor het beroep op zorg en ondersteuning. Daardoor groeiende zorgkosten. Die ontwikkeling is er ook in andere Europese landen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft de Europese cijfers op een rij gezet voor langdurige zorgsituaties en zelfstandig wonende 50-plussers in Europa. Het onderzoek slaat vanwege de meest recente beschikbaarheid van de cijfers op het jaar 2013.  Wij hebben die vervolgens vertaald naar de situatie thans in Dordrecht en omgeving. In het SCP-rapport gaat het dus om zorg en ondersteuning thuis. Daaronder valt niet alleen huishoudelijke hulp maar ook verpleging en verzorging.

In 2013 werd per Nederlander in totaal iets meer dan 160 euro per inwoner aan zorg thuis besteed. In de Drechtsteden zal dat gemiddelde in dat jaar niet veel hoger of lager liggen. Daarmee liggen de uitgaven lager dan in Denemarken, Zweden, Oostenrijk en België. In Estland en Tsjechië wordt nauwelijks geld besteed aan zorg en ondersteuning.

De motorische beperkingen zijn in Nederland het minst samen met de 50-plussers in Zwitserland en Denemarken. In 38 procent van de 50-plussers is dat het geval terwijl andere Europese leeftijdsgenoten er in 48 procent van de gevallen er meer last van hebben. Soms kampen zij met ernstige motorische klachten (een op de zes). Vaak zijn het lichte beperkingen. In meer dan de helft van het aantal gevallen.

Het percentage depressies onder de 50-plussers bedraagt in Nederland ongeveer 19 procent. In de rest van Europa is dat gemiddeld 27 procent.
Het familienetwerk kan niet zondermeer hulp bieden als de partner zelf beperkingen heeft en de kinderen voltijds werken of ver weg wonen. Wel hebben in Nederland de 50-plussers het vaakst een familienetwerk in Europa zonder deze belemmeringen (in ongeveer een kwart van de gevallen). In Nederland en Luxemburg is er wel vaker sprake van alleen betaalde hulp.
Ruim een vijfde van de betaalde zorg in Nederland betreft huishoudelijke hulp gecombineerd met persoonlijke verzorging, verpleging of maaltijdvoorziening. In bijna twee derde van de gevallen is er alleen sprake van hulp in het huishouden. Die verdeling is vergelijkbaar met de meeste andere landen.

Op scp.nl is de totale publicatie ‘Verzorgd in Europa’ te lezen.

Tekst: Hans Roodenburg

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.