Wethouder Piet Sleeking wil na vier zonen van Dordrecht in 2018 ook aandacht voor dochters

25 mei 2016

DORDRECHT -  In 2018 komt er aandacht voor vier zonen van Dordrecht. Wethouder Piet Sleeking ziet ook aandacht voor de dochters wel zitten. Hij zei het op een bijeenkomst in het Stadhuis waar de vier zonen werd gelanceerd op aangeven van de initiatiefnemers Bart van Aanholt en Hans Berrevoets.

Kees Thies is enthousiast in Ad De Dordtenaar en schrijft:

Vier Dordtenaren die, zoals de Engelsen dat zo mooi uitdrukken, ‘outstanding in their field’ waren. In het jaar 2018 is het exact een eeuw geleden dat ze geboren werden: tekenaar Otto Dicke, verzetsman Aart Alblas, schrijver/dichter Kees Buddingh’ en muzikant en componist Kors Monster. Over anderhalf jaar is dat een eeuw geleden en Dordt zal dat opmerkelijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Onder de titel ‘Zonen van Dordrecht’ (een initiatief van Hans Berrevoets en Bart van Aanholt) wordt momenteel druk gebrainstormd over activiteiten om deze vier Dordtse grootheden op gepaste wijze te eren en te herdenken. De eerste bijeenkomst hierover vond al plaats op 11 mei jongstleden in het stadhuis. De daar aanwezige wethouder Piet Sleeking toonde zich die avond enthousiast over het initiatief, maar liet tevens weten dat Dordrecht toch minstens zo trots is op haar ‘dochters.’


Nu zijn die natuurlijk niet allemaal zo fraai toevallig geboren in 1918 (daar zal dus een ander moment voor worden gezocht) maar het is wel degelijk een feit dat deze stad een aantal machtige, prachtige en ijzersterke vrouwen heeft ‘voortgebracht.’ Ik neem alvast een voorschotje, met de in 1953 overleden schrijfster Top Naeff (‘School-idyllen’) en met verzetsheldin (koerierster) Leni Dicke. En wat dacht u van Wijnie Jabaaij (1939-1995), voormalig PvdA-tweede kamerlid, voorvechtster van vrouwenrechten en ook nog eens (in dit kader niet relevant, maar wél vermeldenswaardig) de moeder van Ronald Giphart? Dordt kent nog veel meer bijzondere ‘dochters,’ onder wie Ewaldina Pijzel (1842-1927), oprichtster van de nog altijd bestaande kinderopvang Blije Hoek. Op haar initiatief werden in deze ‘kinderbewaarplaats’ 138 jaar geleden al kinderen van werkende vrouwen, weduwnaars en weduwen opgevangen.


Wie komen er volgens u in aanmerking voor een ‘eresaluut’ (in welke vorm dan ook)  onder de noemer ‘dochters van Dordrecht?’ De vorig jaar overleden verzetsheldin (en na de oorlog gevierd internationaal opera-zangeres) Diet Kloos-Barendregt misschien? Of waarom niet de voormalig atlete Corrie de Bruin? Zij is nog altijd Nederlands recordhoudster kogelstoten met een afstand van maar liefst 18 meter en 87 centimeter.
Ik hou het op de nu 82-jarige Neeltje van de Kruijk-Thies. Niet beroemd, maar toch mooi wél mijn eigen moeder.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.