Poëzie C.Buddingh' zaterdag 4 juni Taalschat in de Taalstaat op radio NPO 1

27 mei 2016 door Hennie van der Zouw
Poëzie C.Buddingh' zaterdag 4 juni Taalschat in de Taalstaat op radio NPO 1

DORDRECHT - Frits Spits presenteert wekelijks op NPO 1 radio de Taalstaat. Op zaterdag 4 juni vanaf 11 uur zal er bijzondere aandacht zijn voor de poëzie van C.Buddingh’ Zijn biograaf Wim Huijser is in de studio. De Taalstaat is een programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt. 
Buddingh’ (1918-1985) is één van de vier zonen van Dordrecht. Hij krijgt in 2018 extra aandacht, want dan kan zijn honderdste geboortedag worden herdenkt en gevierd. De Centrale Bibliotheek heeft al een activiteit aangekondigd op de geboortedag van Kees.

Wim Huijser:  “De poëzie van Buddingh’ komt aan bod in de rubriek ,,De Taalschatten van De Taalstaat” van Frits Spits”. Dat is mooi natuurlijk” . 

Aanleiding voor de aandacht is de uitreiking van de landelijke C.Buddingh’ prijs. 

In Dordrecht hoort Buddingh’ literaire nalatenschap bij de geschiedenis van de stad. Mede door zijn biografie – Dichter bij Dordt – is hij nog steeds onderdeel van de samenleving. Dat komt door de inzet van zijn biograaf en ook door het Buddingh’ genootschap onder voorzitterschap van Hans Berrevoets. De voorzitter is overigens net als Buddingh’  een schaakliefhebber.   Berrevoets wijst op een bijzonder schaakgedicht: Bij een vroege partij van Jan Timman. 

,,In december 1966 schreef Buddingh’  een gedicht na de schaakwedstrijd Dordrecht – Delft op de bovenste verdieping van de landbouwschool aan de  Oranjelaan 262. Buddingh’  speelde op bord acht en ging vaak kijken bij bord 2 het gedicht. Het beschrijft de partij van Leo Jansen van Dordrecht tegen Jan Timman, een groot schaaktalent. Toen Buddingh’  ereburger werd van Dordrecht, in 1978, stond juist het schaakgedicht bij zijn dagboek op zaterdag in NRC/H. Hij blikt zo terug op een bijzondere week in Dordrecht rond zijn zestigste verjaardag Schaken ook bij zijn literair leven. Eigenlijk is het gedicht, dat eind 2016 een halve eeuw oud is,ook wel een programma waard,” aldus Berrevoets over de Dordtse schaakschat in taal.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.