Fijnschilder Schalcken wordt in Made op voetstuk geplaatst

01 juni 2016 door Hennie van der Zouw
Fijnschilder Schalcken wordt in Made op voetstuk geplaatst

DORDRECHT - De in zijn tijd zeer beroemde schilder Godefridus Schalcken (1643-1706), aan wie het Dordrechts Museum op dit moment een grote tentoonstelling wijdt, krijgt nu ook een blijvend eerbetoon in zijn geboorteplaats Made. Daar wordt op 3 juni een borstbeeld onthuld van de begaafde fijnschilder. De tentoonstelling, die eerder al succesvol was in Keulen, is voor velen een ware ontdekking van de kwaliteiten van Schalcken. Het is voor het eerst dat een breed publiek kan kennismaken met zijn werk. Een beeld voor Schalcken is het ultieme eerherstel van deze meester van het kaarslicht.

De inwoners van Made zijn altijd al trots geweest op hun beroemdste plaatsgenoot, wiens werk in musea over de hele wereld te vinden is. De internationale tentoonstelling Schalcken – Kunstenaar van het verleiden die nog tot en met 26 juni te zien is in het Dordrechts Museum is de directe aanleiding voor de oprichting van een blijvend gedenkteken voor Schalcken. Initiatiefnemer is de Heemkundekring Made & Drimmelen. Deze vereniging werd een jaar geleden door het Dordrechts Museum benaderd en heeft sindsdien tal van activiteiten rond Schalcken georganiseerd. Mede daardoor hebben veel inwoners van Made inmiddels een bezoek aan de tentoonstelling in Dordrecht gebracht. Met de schenking van het beeld zorgt de Heemkundekring voor een blijvend eerbetoon op een toepasselijke plek. Het borstbeeld komt te staan bij de protestantse kerk waar de vader van Schalcken predikant was. Tegenover de kerk is Schalcken in 1643 geboren.

Sander Paarlberg, conservator van het Dordrechts Museum, noemt de onthulling van het beeld van Schalcken de kroon op het werk van het museum: 'met de tentoonstelling willen we Schalcken opnieuw voor het voetlicht brengen en in ere herstellen, maar een beeld is het ultieme eerherstel'. Toen Paarlberg de heemkundekring voor het eerst benaderde opperde hij al dat Schalcken een standbeeld verdiende: 'Dat was een droom, het is fantastisch dat het nu ook echt gelukt is. Ik heb grote waardering voor de heemkundekring Made & Drimmelen. Geweldig dat Schalcken in zijn geboorteplaats zo wordt gewaardeerd'

Het borstbeeld van Schalcken is gemaakt door beeldend kunstenaar Iris Stolk. Zij heeft zich laten inspireren door de zelfportretten van Schalcken die op de tentoonstelling te zien zijn.

Beeldcredit: Godefridus Schalcken, Zelfportret, ca. 1679, olieverf op koper, 42,6 x 31,7 cm, Vaduz / Wenen, Liechtenstein, The Princely Collections.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.