Samenwerking scholen en bedrijven met partnerstad Bamenda

15 juni 2016 door Hennie van der Zouw
Samenwerking scholen en bedrijven met partnerstad Bamenda

DORDRECHT - Burgemeester drs. A.A.M. Brok ontvangt woensdag 15 juni om 10.00 uur bestuurders van de Nationale Polytechnische Universiteit Bamenda (NPB), Kameroen (Afrika). Het gaat om een formele ontvangst op het Stadhuis van Dordrecht. Doel van het bezoek is de samenwerking tussen het onderwijs in Bamenda en Dordtse onderwijsinstellingen te starten. Dordrecht en Bamenda hebben een stedenbandrelatie. Gorinchem is bij deze stedenband aangesloten.

Burgemeester Brok: "Onderwijs is belangrijk om vooruit te komen. In Bamenda is een goede universiteit gevestigd. Daar waar Dordrecht ondersteuning kan bieden doen we dat graag. Andersom kan het voor Dordrecht internationale stageplaatsen voor studenten opleveren. Samenwerking hoeft niet alleen vanuit het onderwijs, maar ook vanuit de private sector. Het is daarom ook mooi om te zien dat het Dordtse bedrijf Mainnovation in zowel Bamenda als Dordrecht een rol speelt in de onderwijsontwikkelingen."

Doel bezoek
De polytechnische universiteit van Bamenda heeft met de samenwerking verschillende doelen voor ogen: studentenuitwisseling bevorderen, samen onderzoek doen, lesmaterialen uitwisselen en het ontwikkelen van distance learning (leren op afstand). Zij bezoeken het Da Vinci College, de Hogeschool Rotterdam, het Omnia College in Gorinchem en de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Ze gaan ook langs bij Mainnovation. Het Dordtse bedrijf Mainnovation geeft regelmatig gastcolleges op de polytechnische universiteit in Bamenda. Zij zijn dus ook bij het bezoek betrokken. Het gezelschap is daarnaast ook geïnteresseerd in bijvoorbeeld culturele uitwisselingen.

Onderwijs biedt vooruitgang
Het idee voor het bezoek van de polytechnische universiteit stamt al uit januari 2015. Burgemeester Brok bezocht destijds de polytechnische universiteit en kreeg een rondleiding langs alle faculteiten. De Bamendezen gaven toen al aan graag de samenwerking te zoeken met Dordrecht en Gorinchem. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.

Stedenbandrelatie
De gemeenteraad van Dordrecht heeft in het coalitieprogramma 2014-2018 aangegeven dat de relatie met de vijf partnersteden belangrijk is. Samen met deze stedenbanden heeft de gemeente gekozen om in te zetten op duurzaamheid, cultuur en economie.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat de stedenbanden gedragen worden door de Dordtse samenleving. Diverse (maatschappelijke) organisaties hebben al interesse getoond en hebben concrete acties ondernomen. Sommige Dordrechtse politieke partijen hebben een stedenband geadopteerd. Burgemeester Brok bezoekt de stedenbanden eens in de twee jaar.

Formele ontvangst
De heren Ngala en Yuh zijn van 13 tot 17 juni 2016 op bezoek in Dordrecht. De heer Francis Ngala is directeur Academische Zaken van de Nationale Polytechnische Universiteit Bamenda en de heer Michael Yuh is vertegenwoordiger van de raad van bestuur en functionaris voor Infrastructuur en Ontwikkeling. De fracties van Groen Links, CU/GP en de stichting Dordrecht-Bamenda zijn ook bij de ontvangst aanwezig. Meer over de activiteiten van deze stichting is te lezen op hun facebookpagina.

Naast de gemeente Dordrecht, werkt ook de gemeente Gorinchem samen met Bamenda.

Video: Fokko van der Straaten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.