De hersenen kraken tijdens gezellig sneldamtoernooi

25 juni 2016
De hersenen kraken tijdens gezellig sneldamtoernooi

DORDRECHT -  Er wordt gevoetbald op het schoolplein van Basisschool Het Kristal. Binnen vindt er denksport plaats; Het open Sneldamkampioenschap van Dordrecht. Het is een volle bak, met 72 jonge en oudere, voornamelijk mannelijke, deelnemers. Je hoort de hersenen bijna kraken tijdens deze estafette. De 12 ronden van ongeveer een kwartier, duren van 10.30 tot 17.00 uur. Wat opvalt is de goede sfeer, ook onderling. De dammers komen van het hele land met kopstukken als internationaal Grootmeester Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen en Nederlands kampioen pupillen Emre Hageman uit Den Haag.

Leuk toernooi
Het zit Ruben Groenendijk niet mee. Vorig jaar nog als tweede geëindigd, staat hij nu na 7 ronden te hebben gespeeld, ongeveer in het midden in de categorie B. “Het valt vandaag vies tegen. Het toernooi is sterk bezet. Je ziet dat je sneller een sterke tegenstander treft. Het is een leuk toernooi. Het is één van de vaste toernooien waar ik naar toe ga. Het is tegen de vakantietijd en het is gezellig. Er is een goed tempo en je speelt veel wedstrijden. In Alblasserdam zit ik op de damclub. Ik ben verhuisd naar Nieuwerkerk aan den IJssel, maar ben nog steeds lid en bezoek de clubavonden. Maar ik besteed niet heel veel tijd aan het dammen, anders zou ik nog op kunnen klimmen.”

Veel deelnemers
“Organiseren en meespelen gaat niet goed samen”, merkt Anton Kosior droog op. Hij is een geboren Dordtenaar en woont nu in Papendrecht. Hij speelt in de hoogste categorie A, en heeft het toernooi georganiseerd. Tussen de ronden door heeft hij even tijd. “We hebben veel deelnemers, maar we hebben er ook wel eens 93 gehad. Er staan voor vandaag enkele andere damevenementen gepland en gisteren was elders een damnacht. We zijn een kwartiertje te laat begonnen, maar er waren er enkelen onaangekondigd. Die wil je niet naar huis sturen, dus hebben we een tafeltje bijgezet. Al een tijd van tevoren ben je met het organiseren bezig. We proberen quitte te spelen met het inschrijfgeld en sponsors en we hebben een aantrekkelijk deelnemersveld.”

Pupillen
Emre is nog maar 10 jaar en speelt voor de pupillen. “Op Den Haag zit ik op een damclub. Op school ben ik ermee begonnen en won alles. Toen zei iemand: “Je moet eens in het echt meedoen.” Schooldammen doe ik al heel lang en op echt niveau dam ik anderhalf jaar. Het gaat vandaag wel goed. Ik heb nu 8 punten uit 7 rondes. Er doen hele sterken mee en ik heb een paar keer van hen gewonnen.” Emre is gebracht door zijn vader, die hem aan het eind van de dag ook weer komt ophalen. Dan zoekt iedereen zijn plekje op; De volgende ronde begint.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.