Pater Tjeu Timmermans overleden

30 juni 2016 door Paul Seesink
Pater Tjeu Timmermans overleden

DORDRECHT - Na een ernstige ziekte en zijn strijd daartegen, zei pater Timmermans op 25 juni: “ik geef me over”. Hij leed hevige pijn en werd daarom vanaf dat moment slapende gehouden. Op 28 juni 2016 is hij in het bijzijn van mede-zusters en -broeders uit het leven weggegleden.
.
Tjeu, geboren op 19 oktober 1943 in Tegelen, was een harde werker. Zijn prior provinciaal, Jan Brouns, zei daarover:
“Tjeu heeft op een groot aantal plaatsen in ons land talloze pastorale en bestuurlijke functies bekleed; echt teveel om op te noemen! Dat alles deed hij met een tomeloze energie en met een gedrevenheid die ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Hij woekerde ambitieus van de vroege morgen tot de late avond met zijn vele talenten. Hoe vaak hebben we ons niet afgevraagd: hoe kan een mens dat allemaal opbrengen?! Waar haalt hij toch de kracht vandaan?! Tjeu is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse karmelprovincie. Jarenlang was hij lid van het algemeen bestuur van de orde en co-provinciaal. Tussen 1996 en 2005 was hij prior provinciaal. Als kundig en betrokken lid of voorzitter zette hij zich in voor een groot aantal bestuurscommissies van de orde of aan de orde gerelateerde instanties. We noemen selectief de Werkgroep Samenkomst Karmelfamilie, de Stichting Vrienden van Titus Brandsma, het algemeen en dagelijks bestuur van het Titus Brandsma Instituut, het bestuur van het Titus Brandsma Memorial en het Nederlands Carmelitaans Instituut te Boxmeer, waarvan hij directeur was.
Niet onvermeld mag blijven zijn betrokkenheid bij de Filippijnse Karmel. Hij heeft enorm veel gedaan voor de Karmel aldaar die hij met regelmaat bezocht. Hij was vanaf 2001 tot nu toe lid van de Executive Board Scientific Center for Spirituality in Manila. Zeker ook moeten we vermelden dat hij zich vele jaren daadkrachtig inzette voor de opbouw van de Karmel in Litouwen. Ook daar was hij een graag geziene en gewaardeerde medebroeder.
Tussen 1977 en 1991 was Tjeu lid van de karmelcommuniteit van Arnhem. Hij werkte in die jaren als ongeschoold arbeider bij de firma Heinz in Elst. Hij werd er een vertrouwenspersoon, hetgeen blijkt uit het feit dat hij voorzitter werd van de ondernemingsraad. In die periode was hij ook lid en later gedurende 10 jaar voorzitter van de Zevenbergse Konferentie.”

Dordrecht
Tjeu was niet alleen bestuurder. Hij was ook en in al zijn werkzaamheden een pastor met een luisterend oor. Van 1990 tot 1996 werkte in het pastoraat van de toenmalige Titus Brandsma-parochie in Dordrecht. Met een aantal medebroeders en -zusters was hij er voor de mensen om hen toe te rusten zoveel mogelijk zélf de  pastorale zorg voor elkaar mee te dragen en over te nemen. In hun werk streefden de Karmelieten er naar zichzelf overbodig te maken. Veel liberale parochianen voelden zich daardoor bemoedigd.

Er kwam ruimte vrij voor het verkennen van de binnenkant van het geloofsleven. Het vertrek van Tjeu en later van zijn medebroeders en -zusters, werd door hen dan ook erg betreurd. Voor Tjeu was karmeliet- en pastor-zijn geen baan, maar een levenskeuze. Hij was een mens met visie op de toekomst. De laatste jaren was hij o.m. als adviseur bijzonder betrokken bij de Stichting karmelkring Elia Dordrecht. De karmelkring zal hem missen, maar blijvend herinneren als een gedreven ‘mensenmens’.

Boxmeer
Pater Timmermans woonde en werkte vanaf 2006 tot aan zijn dood binnen het convent van Boxmeer. Daarom zal zijn uitvaartdienst plaatsvinden in de Sint Petrusbasiliek van Boxmeer op maandag 4 juli om 11.00 uur. Na de uitvaart wordt zijn lichaam toevertrouwd aan de aarde op het kloosterkerkhof achter de basiliek.

Paul Seesink secr. St. Karmelkring Elia Dordrecht (karmelkringelia@karmel.nl )

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.