Hartenkussen voor patiënten met borstkanker na operatie

30 juni 2016 door Hennie van der Zouw
Hartenkussen voor patiënten met borstkanker na operatie

DORDRECHT - Patiënten die een operatie moeten ondergaan wegens borstkanker, krijgen van de mammacareverpeegkundigen in het Albert Schweitzer ziekenhuis voortaan een gratis handgemaakt, hartvormig kussen mee naar huis.

Na een operatie van de borst en/of de okselklieren, is de behandelde plek extra kwetsbaar. De vrouwen kunnen het kussentje onder de arm leggen of dragen om het kwetsbare gebied te beschermen. De vorm en het zachte materiaal zorgen voor een prettige houding en verzachten de pijn. Ook worden zwellingen, stuwingen en spanning in de schouder met het dragen van het kussentje verlicht. Het kussentje kan tevens bij lange afstanden onder de autogordel worden geplaatst.

De initiatiefneemster is mammacareverpleegkundige Chandra Ramlal. “Mijn ‘werk’ bestaat voornamelijk uit het geven van voorlichting en psychosociale ondersteuning én het bieden van een luisterend oor, bij wat patiënten doormaken na de diagnose borstkanker. Hierdoor kreeg ik een advies van een patiënte die veel baat had bij het gebruik van een hartenkussen.” Het interesseerde en inspireerde Ramlal. Zij stelde zichzelf als doel om patiënten van de Breast Clinic in het Albert Schweitzer ziekenhuis een kussen te kunnen aanbieden. Ook mammachirurg dr. Marian Menke was meteen enthousiast en vond het een heel mooi gebaar als de afdeling dit zou kunnen realiseren.

Ramlal: “Samen met mijn collega’s Sandra den Besten en Hanny Rikkers ben ik op zoek gegaan naar sponsors. Het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis bleek bereid om 1500 euro te doneren, zodat we nu een start kunnen maken met dit project. We zijn het fonds hier heel dankbaar voor!” Bij de overhandiging van de donatie zei voorzitter Wim de Leur van het fonds dat het idee “uitblinkt door de warmte voor de patiënt die ervan uitgaat”. Voor volgend jaar zoekt de Breast Clinic alvast nieuwe sponsors voor dit initiatief.

De hartvormige kussentjes worden gemaakt door cliënten van een kleinschalig atelier, ‘Naald en Daad’ van Syndion in Het Sterrenwiel in Dordrecht. Hier werken  enthousiaste mensen met een handicap die onder begeleiding hun vakmanschap op het gebied van textiel ontwikkelen.

Bij de uitreiking van de cheque was ook een ervaringsdeskundige die al jaren als vrijwilligster werkt in de aftercaregroep. Haar operatie is al zeventien jaar geleden, maar zij gebruikt nog dagelijks een kussentje, omdat het haar een beschermd en comfortabel gevoel geeft. “Het blijft altijd een gevoelige plek. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.”

Foto Frederike Slieker: Voorzitter Wim de Leur van het Vriendenfonds (rechts) overhandigt de cheque aan mammacareverpleegkundige Chandra Ramlal, tussen hen in mammacareverpleegkundige Hanny Rikkers. Ook op de foto, vanaf links, staan Mark Uilhoorn (secreatris Vriendenfonds), Chantal Waterman (begeleider bij Syndion), chirurg Marian Menke en de ervaringsdeskundige die het kussentje aanneemt (zij wil liever niet met naam worden genoemd).

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.