Wooncorporatie Woonbron optimaliseert slooptrajecten

01 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Wooncorporatie Woonbron optimaliseert slooptrajecten

DORDRECHT -  Wooncorporatie Woonbron tekende vanmiddag op de Rotterdamse Vastgoeddag een exclusieve samenwerking met het bedrijf New Horizon Urban Mining om al haar slooptrajecten te optimaliseren. Zij pakt met deze alliantie op vooruitstrevende wijze een landelijke uitdaging aan. Door te kiezen voor de samenwerking met New Horizon, voert Woonbron voortaan alle sloopprojecten op een duurzame, maatschappelijk verantwoorde manier uit.

Duurzaamheid als standaard: geen uitval, geen afval
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij Woonbron hoog in het vaandel. Dat ambiëren wij dus ook in sloop- en nieuwbouwtrajecten. Hoogwaardig hergebruik van materiaal heeft volgens ons de toekomst. Het optimaliseren van slooptrajecten is dan een logische stap. De komende jaren heeft Woonbron een sloopopgave van ongeveer 600 eenheden op de planning staan. Een behoorlijke uitdaging, zeker als je dit op optimale én duurzame wijze wilt uitvoeren. Belangrijke vraag hierbij is ‘Hoe kunnen we onze sloopopgave inzetten op zo’n manier dat de kosten worden gereduceerd, de risico’s worden geminimaliseerd én meer duurzaamheid wordt gecreëerd?’ Een vraagstuk welke bij een groot aantal partijen in Nederland voorligt.

Verspilling verslaan en afval voorkomen
Het antwoord op deze vraag ligt voor Woonbron in de samenwerking met New Horizon Urban Mining. “Wij willen op deze manier praktische en relevante ervaringen opdoen met nieuwe manieren van slopen en circulair hergebruiken, opdat deze voor ons en niet minder ook voor alle collega-corporaties beschikbaar komen”, aldus Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, voorzitter Raad van Bestuur van Woonbron .

Circulaire Economie
De visie van New Horizon Urban Mining is gedreven vanuit de circulaire gedachte. Zij brengt ‘Urban Mining’ risicodragend in de praktijk, met als streven de realisatie van hoogwaardig hergebruik van grondstoffen uit de bebouwde omgeving te’. New Horizon haalt bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen. Dat doet ze op de ‘natuurlijke momenten’, zoals bij renovatie, transformatie of sloop van gebouwen.

Ambitieus
In de nieuwe samenwerking wordt gebruik gemaakt van bestaande sloopbedrijven, alleen worden zij niet meer aangemerkt als hoofdaannemer. De ‘traditionele’ slopers zullen worden ingezet voor dat deel van het proces waarop zij daadwerkelijk een toegevoegde waarde leveren. Naast de sloper zullen ook verwerkers van vrijkomende grondstoffen, nieuwe coöperaties van werknemers (waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt), lokale initiatieven, producenten en bijvoorbeeld logistieke dienstverleners rechtstreeks worden betrokken in het project.

Overeenkomst
De prestatieovereenkomst verbindt Woonbron en New Horizon Urban Mining voor de jaren 2016, 2017 en 2018 voor alle sloopprojecten. “Wij zullen actief uitdragen wat goed en ook wat minder goed gaat de komende drie jaren”, besluit Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen.

New Horizon verplicht zich met deze overeenkomst tot het risicodragend ontmantelen van alle sloopprojecten van woningen tegen een vooraf vastgesteld tarief.

Fotograaf: Erno Wientjens

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.