Kies het Dordts 'Stuk van het Jaar'

04 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Kies het Dordts 'Stuk van het Jaar'

DORDRECHT -  Regionaal Archief Dordrecht is op zoek naar het Stuk van het Jaar 2016. Welk Dordts archiefstuk maakt de meeste kans op de titel? Het publiek bepaalt mee.

In oktober – de Maand van de Geschiedenis – gaat het Dordts Stuk van het Jaar de strijd aan met de favoriete archiefstukken uit heel Nederland. Tijdens alweer de 3e editie van de Stuk van het Jaar verkiezing presenteren Nederlandse archieven hun vreemdste, mooiste of spannendste stukken. Het thema van 2016 is ‘Grenzen’.  Een passend thema voor Stuk van het Jaar, want er is grenzeloos veel moois te vinden in het Archief.

Kleur aan geschiedenis
De genomineerde archiefstukken zijn soms van historische waarde, andere vallen op door hun vormgeving, weer andere door hun persoonlijke karakter. Wat deze stukken bindt, is dat ze kleur geven aan onze geschiedenis. De vijf kanshebbers volgens Regionaal Archief Dordrecht gaan over grenzen van fantsoen, grenzen aan macht, grensconflicten en het overschrijden van grenzen.

Genomineerd
- Spotschrift op ds. Johannes Barueth - Het lijk van de 'oud predikant en nog ouder flikflooijer en oproerverwekker' Johan Barueth (1709-1782, predikant te Dordrecht 1745-1777) stond nog boven de grond toen de vijanden van de vurige Oranjeklant een 'rouwkaart' uitgaven waarin de ethische grenzen ruimschoots werden overschreden.
- Spotprent op de regentenkliek - Uitbuiters van de republiek, dat waren de De Witten volgens dit visioen over de geperste koe (ca. 1672). Gretig vangen hun aanhangers het geld op dat uit het arme dier stroomt. Maar de leeuw met de oranje appel wekt hoop! De macht van de regenten is begrensd. Oranje zal overwinnen.
- Tekening van migranten in de 19de eeuw - In 1819 bereiken circa 2000 Zwitserse migranten Dordrecht. Ze zijn op doorreis naar Brazilië. Tijdens het wekenlang wachten op grotere schepen steken ziekten de kop op. De krant bericht over de barre situatie. Izaak Schouman kiest voor een andere aanpak. Hij tekent het gezelschap alsof het een gezellige picknick is.
- Dossier over de 'annexatie' van Dubbeldam - Tussen 1966 en 1969 voert Dubbeldam een kansloze strijd om haar zelfstandigheid als gemeente te behouden. Buurvrouw Dordrecht barst uit haar voegen en heeft ruimte nodig. Ruimte die Dubbeldam heeft. Dubbeldam ondervindt dat er grenzen zijn aan zelfbeschikking. En ook dat grenzen kunnen worden verlegd waardoor Dubbeldam als gemeente van de kaart verdwijnt.
- Kaart met de waterweg naar zee - Door het dichtslibben van de rivieren en de komst van grotere zeeschepen kwam de positie van Dordrecht als zeehaven steeds meer in het gedrang. In 1893 presenteerde de havenmeester dit plan om de waterweg naar zee uit te diepen. Het plan werd vanwege de kosten en allerlei bezwaren nooit uitgevoerd.

Stem nu
De genomineerde stukken zijn te zien op de studiezaal van Regionaal Archief Dordrecht.  Daar kun je direct stemmen op jouw favoriet. Ook via Facebook kun je jouw favoriet kenbaar maken www.facebook.com/RADordrecht

Foto: 'Stuk van het Jaar' bij de studiezaal van Regionaal Archief Dordrecht, door Bram Vreugdenhil

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.