Groen in Drechtsteden vanzelfsprekend

07 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Groen in Drechtsteden vanzelfsprekend

DRECHTSTEDEN - In de Drechtsteden zullen maar weinig mensen klagen dat er te weinig ‘groen’ is. Dat is zeker het geval in de plaatsen nabij Dordrecht of in de buitenwijken van deze gemeente.

Uit de publicatie ‘Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat bijna alle Nederlanders veel waarde hechten aan een groene leefomgeving.

Ongeveer een kwart van de Nederlandse tuinbezitters geeft daaraan in de eigen tuin uitdrukking door het overgrote deel ervan te beplanten. Naoorlogse generaties kiezen echter steeds vaker voor bestrating. In de publieke ruimte zien we juist wel groene initiatieven. Van alle Nederlanders heeft 70 procent een tuin bij het huis. De helft van de Nederlanders tuiniert: in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon.

Het onderzoek van het SCP laat zien dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden. Door te tuinieren blijven met name ouderen actief. De verkenning raakt het actuele debat over klimaatbestendige inrichting van particuliere tuinen. Naast deze duurzaamheid speelt ook de discussie over de leefomgeving van mensen en de rol van tuinen hierin.

Ongeveer 17 procent van de Nederlanders heeft de voortuin vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minstens driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vaker bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar de tuinen schaars zijn.

Onderzoeker dr. Jeanet Kullberg van het SCP stelt dat uit woonwensenonderzoek bekend is dat veel mensen een groene omgeving erg waarderen. De publicatie beschrijft factoren en drijfveren die invloed hebben op de inrichting van tuinen. En brengt in kaart hoeveel mensen kiezen voor een groene (planten) of een grijze (tegels) tuin. Er zijn tevens inzichten in tuinieren als vrijetijdsbesteding en hoe dat zich verhoudt tot bijvoorbeeld sporten of televisiekijken. Opnieuw is er dan een verschil tussen groen en grijs, maar dan qua leeftijd: vooral ouderen zijn actief in hun tuin.

Opvallend is dat er één wijk in heel Nederland is gebouwd uitsluitend vanwege de behoefte aan tuinen: Vreewijk in Rotterdam. De bouw van dit stadsdeel is al in 1916 begonnen.

Auteur: Hans Roodenburg

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.