Circulaire kansen maritieme topregio Drechtsteden in kaart

11 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Circulaire kansen maritieme topregio Drechtsteden in kaart

DRECHTSTEDEN - Voor de maritieme sector in de Drechtsteden liggen er mooie circulaire kansen in het efficiënt opruimen en opnieuw gebruiken van materialen van afgedankte pleziervaartuigen en afgeschreven offshore platforms uit de Noordzee. En binnen de scheeps- en waterbouw kunnen risico's van een onzekere grondstoffenmarkt, omgezet worden in kansen door hogere kwaliteit van hergebruik.

Dat is het resultaat van het onderzoek dat Cirkellab in opdracht van de Drechtsteden heeft uitgevoerd. De Drechtsteden willen bedrijven aanzetten om circulaire kansen echt uit te voeren en daarnaast koplopers op dit gebied naar de regio trekken. Het onderzoek, waarvoor Cirkellab in gesprek is gegaan met bedrijven, heeft geresulteerd in een ‘kaart’ van kansrijke initiatieven en innovaties voor de maritieme sector in de regio.

Concrete kansen
In de binnenvaart ligt er een kans om meer waarde te halen uit schepen die nu in de vaart zijn, door hergebruik en herbouw. Onderdelen zoals bijvoorbeeld generatorsets van afgeschreven offshore platforms kunnen ergens anders een tweede leven krijgen. In een ontmantelingshub voor pleziervaartuigen ligt een expliciete kans om maximale waarde te halen uit materialen van afgedankte en afgeschreven vaartuigen. Voor de waterbouw ligt er een concrete kans voor een circulair baggerplan met daarin bijvoorbeeld hergebruik van baggerslib voor nieuwe producten.

Van kansen naar initiatieven
De volgende stap van de ‘Kansenkaart’ is de verdere uitwerking en concretisering van de kansen in haalbare circulaire initiatieven. Het enthousiasme dat bedrijven lieten zien bij het opstellen van de kansenkaart en de mogelijkheden die zij zagen, geven de verwachting van nog meer potentieel aan concrete kansen.

Cirkellab
Cirkellab stimuleert, creëert en verbindt in de transitie naar een circulaire economie in de Drechtsteden. Daarvoor onderzoeken, adviseren, begeleiden en initiëren zij business-cases rond grondstoffen-efficiency en –hergebruik, duurzame energie en duurzame inzet van mensen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.