Drechtsteden maken werk van energie

12 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden maken werk van energie

DRECHTSTEDEN - De Drechtsteden Dordrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht zetten het komende jaar (tweede helft 2016 en eerste helft 2017) flink in op het verduurzamen van de energievoorziening. Zij werken daarvoor een regionale energiestrategie uit voor de korte en de lange termijn. De Drechtsteden werken daarbij samen met de andere overheden (Rijk, Provincie, Waterschap), inwoners, bedrijven en instellingen.

De regio Drechtsteden is als pilotregio geselecteerd voor steun vanuit het Rijk en VNG, IPO en de Unie van Waterschappen; de koepelorganisaties van gemeenten, provincies en waterschappen. Zij steunen de Drechtsteden bij het opstellen van een brede regionale energiestrategie, samen met inwoners, bedrijven en instellingen. Op woensdag 22 juni 2016 hebben zij de ‘deal pilots regionale energiestrategieën' getekend. Ook een breed netwerk van energiepartners, kennisorganisaties en maatschappelijke partijen is betrokken.

Versnellen energietransitie
Doel van een regionale energiestrategie is om op regionaal niveau stevig in te zetten op de energietransitie, door krachten in de regio nog meer te bundelen en aan te haken op ontwikkelingen in de economie, de water- en afvalsector, mobiliteit en leefbaarheid. Zo zetten de Drechtsteden stappen om concrete projecten te versnellen op de korte termijn en de transitiesnelheid te verhogen voor de langere termijn. Die versnelling is noodzakelijk om de doelen uit het energieakkoord te halen.

Samenwerken binnen de regio, tussen bewoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, maar ook tussen de decentrale overheden en het Rijk is hierbij cruciaal.

"Gemeenten zijn de eerste overheid en daarmee in de positie om tot een plan te komen dat gebaseerd is op draagvlak van hun inwoners en bedrijven", aldus Berend de Vries, voorzitter van de bestuurlijke commissie Milieu, Energie en Mobiliteit van de VNG.

Pilotregio
Naast de Drechtsteden zijn er nog vier andere pilotregio’s: Midden-Holland, West-Brabant, Hart van Brabant en Friesland. Ook andere regio's in Nederland bereiden zich voor op een regionale energiestrategie. Zij maken hierbij gebruik van de ervaringen die de vijf pilotregio's opdoen. De regionale en nationale strategieën kunnen zo ook beter op elkaar worden afgestemd. Uiteindelijk moeten alle regio's een energiestrategie hebben, zodat we landelijk aan de afgesproken Europese klimaatdoelstellingen kunnen voldoen.

Energiestrategie
Op Europees niveau is  afgesproken om in 2050 80-95% CO2 te besparen ten opzichte van 1990. Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben het doel om al voor 2050 energieneutraal te zijn. Komend jaar vullen de Drechtsteden met elkaar de regionale strategie in om te bepalen hoever deze regio gaat komen en langs welke weg.

Helpt u mee?
Op www.drechtsteden.nl/energiestrategie kunt u de vorderingen volgen en ziet u hoe en wanneer ook u kunt bijdragen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.