Gezicht op Dordrecht van Beyoncé gevonden

12 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Gezicht op Dordrecht van Beyoncé gevonden

DORDRECHT - Het Hollandse schilderij dat op de achtergrond te zien is in de clip Intro Denial van Beyoncé is getraceerd. Begin mei zorgde deze ontdekking voor de nodige opschudding en aandacht in de media. De oproep om mee te helpen zoeken naar welk schilderij het zou zijn, heeft vele tips opgeleverd. De gouden tip is nu binnen: het gaat om een Gezicht op Dordrecht van een zeer onbekende schilder en het hangt gewoon in een klein kerkje in Dordrecht.

Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum, die het Gezicht op Dordrecht in de clip ontdekte, had zelf eindeloos gezocht naar het schilderij. Toen er na vele tips een foto doorgestuurd werd van een schilderij dat gewoon in de Trinitatiskapel in Dordrecht hangt, wist hij dat het raak was en is hij het stuk meteen in het echt gaan bekijken. Paarlberg was tegelijkertijd verheugd en verbaasd: 'na alle commotie was ik blij dat ik het in ieder geval goed gezien had, dit is echt het schilderij uit de clip, maar het mysterie werd alleen maar groter.' Het blijkt te gaan om een Gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht van de schilder Wim Jansen (1923-1992). Bepaald geen bekende naam, zeker niet voor iemand buiten Dordrecht. 'Die schilder is een zogenaamde Dordtse impressionist, en dan ook nog eens van de tweede generatie, het schilderij is pas rond 1950 gemaakt, in een hele behoudende stijl,' vertelt Paarlberg. Hoe komt zo'n onopvallend schilderij van een onbekende schilder uit een kleine kapel in een clip van Beyoncé?

Met een goede foto van het schilderij kon het museum op internet naar afbeeldingen zoeken. Er was slechts één plek te vinden waar de foto staat: een Chinese website met stock foto's. Mogelijk is er gezocht op termen als 'kunst' en 'architecturale schilderijen' en kwamen de makers van de clip zo bij de bewuste foto uit. Hoe het Gezicht op Dordrecht van Jansen op die website terecht is gekomen blijft onduidelijk. De Trinitatiskapel in Dordrecht is een openbare ruimte, dus iedereen kan een foto hebben gemaakt. Het Dordrechts Museum wil vanaf eind oktober een aparte zaal gaan wijden aan gezichten op Dordrecht en daarbij ook 'het schilderij van Beyoncé' een plekje geven.

Wim Jansen, Gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht a.k.a Gezicht op Dordrecht van Beyoncé, olieverf op doek, Dordrecht, Trinitatiskapel.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.