Zeeuws meisje uit Dordrecht blikt terug op bijna grootste boekenmarkt

17 juli 2016
Zeeuws meisje uit Dordrecht blikt terug op bijna grootste boekenmarkt

DORDRECHT -  Evenementen in Dordrecht voelen soms aan als een reünie. Big Rivers en Dordt in Stoom zijn voorbeelden. Een Zeeuws Meisje beschrijft hoe zij zich in haar geboortestad voelde. Brenda vertrok toen zij 23 jaar was, maar komt in Dordrecht nog steeds thuis.

Ze schrijft:

Ons Zeeuws meisje op de Dordtse boekenmarkt
Zondag 3 juli was alweer de 21ste Dordtse Boekenmarkt en daar ging ik naartoe met mijn moeder. De Dordtse Boekenmarkt, is na die van Deventer, de grootste van Nederland. In Dordrecht ben ik geboren en tot mijn 23ste heb ik daar ook gewoond dus ik ging bij wijze van even naar huis.

’s Morgens om 10 uur nam ik de trein vanuit het zonnige Zeeland. Alle tijd om een uurtje een boek te lezen. Bij vertrek een berichtje naar mijn moeder dat ik was vertrokken en al snel kreeg ik een berichtje terug. Het bleek echt ontzettend te regenen in Dordrecht. Tja, ze zeggen weleens: “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.”  Meestal ga ik hier dan als ex-Dordtenaar tegenin, maar het was nu echt zo.

Ik kwam op het station aan en het was echt een aantal graden kouder dan in Zeeland. En daar liep ik dan met mijn goede gedrag in een korte broek. Gelukkig liet de zon zich snel weer zien, maar het windje maakte het wel fris.

Op het station moest ik nog even op mijn moeder wachten en zo kon ik nog even mensen spotten. Wat me opviel waren veel mannen rond de leeftijd van 50/60 jaar met een rugtas om. Klaar om ze te vullen.
Eenmaal op de boekenmarkt een plattegrond gepakt en een route uitgestippeld hoe we zouden gaan lopen. Het was al aardig druk, maar je kon wel blijven lopen in plaats van schuifelen.


In Dordrecht gaat op zondag om 12 uur de winkels open en je merkte dat het toen toch wel wat meer drukker werd, maar gelukkig niet al te druk.
Al lopende op de markt kwam je allerlei soorten mensen tegen. Je kan niet echt zeggen dat er een bepaalde groep mensen op de markt loopt. Wel zie je de echte verzamelaars met snelhechtermapjes waarop hun collectie staat en welke boeken ze nog nodig hebben.
Wat ons wel opviel was de grootte van de tassen. Rugtassen, trolleys in verschillende maten en dan onze grootste verbazing: een grote vakantiekoffer. En ja, die werd echt gevuld met boeken.


We hebben tussendoor nog wel tijd vrij gemaakt om op een terras te lunchen en zo liepen we tegen half 5 bij de laatste kraampjes.
Vanuit mijn thuisfront had ik meegekregen dat ik niet veel moest kopen, want ik heb nog genoeg thuis liggen. Dus mijn buit is bij 3 boeken gebleven waarvan 1 boek voor mijn echtgenoot.
Mijn moeder heeft er 5 gekocht, maar wel boeken die ik ook nog wil lezen. Dus die komen vanzelf toch nog mijn kant op.

Het was weer een geslaagde dag en hopelijk volgend jaar weer. Dat zal waarschijnlijk de eerste zondag van juli zijn.

Groetjes Brenda

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.