Op twijfelvoeten naar het Ongewetene

03 augustus 2016 door Paul Seesink
Op twijfelvoeten naar het Ongewetene

DORDRECHT -  'Op Twijfelvoeten naar het Ongewetene' is de titel van het nieuwe ‘Bezielingsaanbod 2016-2017’ van Karmelkring Elia Dordrecht.

Op twijfelvoeten, want twijfel verdient volgens de bekende karmeliet Kees Waaijman een plaats binnen de karmelitaanse spiritualiteit. Hij schrijft hierover:
“Ze staat aan het begin van de geestelijke weg. De twijfel houdt ons onzeker en onvast. (…) Ze begeleidt ons onderweg. Ze houdt ons overeind voorbij alles wat zegbaar en onzegbaar is: waar geen weg is, waar we onbeslist blijven ten opzichte van  alle weten. Bovendien houdt ze de argwaan wakker, die twijfelt aan alles wat voorgeeft waar en waardevol te zijn. Alle verschijnselen, verschijningen en schijnbeelden worden betrokken in deze gerechtvaardigde twijfel.”

Paul Seesink, secretaris van Karmelkring Elia Dordrecht: “Wij mogen van geluk spreken als we niet vast gevormd zijn, nieuwsgierig zijn, bereid zijn tot een blijvend leren, openstaan voor het Onverwachte, het Ongewetene en, als mensen van de Weg, gaan op twijfelvoeten.”

De brochure vermeld dat twijfel grijpt aan de zekerheden van mensen. Dat twijfel het ontbreken van vastigheid is. In tegenstelling tot zekerheid en vastheid is het juist de twijfel die lokt naar het Ongewetene. Twijfel wijst nieuwe wegen. Twijfel leert onderscheiden. De Bijbel geeft niet voor niets grote twijfelaars als Prediker en Job. Zij spoorden aan tot twijfelen en nadenken.

Ook de Karmel bracht grote twijfelaars voort zoals Johannes van het Kruis, Maria Petyt en Theresia van Lisieux, geestverwanten die getuigden van die inspirerende twijfel en levenslang zoeken.

Drieledig aanbod
Stichting Karmelkring Elia Dordrecht biedt met haar bezielingsaanbod opnieuw een drietal vormen van bezieling aan. Voor het eerst werken de Karmelitaanse Centra voor Spiritualiteit met een landelijk thema: ‘Ontheemd’. Enkele bijeenkomsten hebben dan ook raakvlakken met dit thema. Behalve deze bezielingsmomenten biedt de stichting avonden van samen schriftlezen in het Leerhuis en samen vieren tijdens haar inmiddels bekende Elia-vieringen.

Naast enkele bekende inleiders-karmelieten ontdekten wij tussen de inleiders ook bekende namen zoals Rikie Bansberg (coördinator Aandachtscentrum Dordrecht), Da. Riet Boogaard (domina PKN Ontmoetingskerk), Joep van Zijl (dir. Cordaid NL), Marinus van den Berg (pastor, schrijver en dichter), Ad de Keyzer (liturgist, musicus en wetenschappelijk medewerker Titus Brandsma Instituut) en Anne-Marie ter Beke (zangdocent).
Voorzitter Aad van Vliet hoopt dat velen weer, net als voorgaande seizoenen, de weg zullen vinden naar deze bijeenkomsten.
Aanmelden kan op www.karmelcentra.nl/dordrecht (tab ‘aanmelden’), via 078 616 02 83 of 06 22 73 21 67.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.