Eurocarillon festival doet Dordrecht aan met grote variatie aan beiaardmuziek

10 augustus 2016
Eurocarillon festival doet Dordrecht aan met grote variatie aan beiaardmuziek

DORDRECHT -  Twaalf Europese beiaardiers uit o.a. Berlijn, Lyon, Birmingham en Brugge werken mee aan het Eurocarillon Festival dat van 18 t/m 20 augustus wordt gehouden op de torens van Dordrecht en Amsterdam. Naast solo-optredens, zijn ook concerten geprogrammeerd waar de beiaard te beluisteren is in samenspel met andere muziekinstrumenten. Diverse reizende beiaarden worden ingezet, waaronder het kleinste rijdende carillon ter wereld. De muziek die gespeeld wordt is gevarieerd. Naast oorspronkelijk voor beiaard gecomponeerde muziek, klinken ook arrangementen van muziekstukken die door de beiaardiers voor hun instrument zijn bewerkt. Van klassiek tot modern, van volksliedjes tot bekende filmmuziek. Alle concerten zijn gratis te beluisteren.

Op vrijdag 19 augustus bespelen de beiaardiers om 12.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 18.00 uur de beiaarden van de Westertoren, Munttoren, Zuidertoren en Oudekerkstoren te Amsterdam. Zij rouleren die dag van toren naar toren. Deze Amsterdamse torentourdag wordt om 19.00 uur afgesloten met een beiaardconcert op het carillon van de Oudekerk. Dan spelen de Amsterdamse stadsbeiaardiers Gideon Bodden en Boudewijn Zwart een nieuwe compositie van de Nederlandse componist Jan-Bas Bollen. De Amsterdamse torens zijn op loopafstand van elkaar te bereiken en het best te beluisteren in de nabije omgeving van de torens.

Bell Moods Concert Carillon
Op donderdagavond 18 augustus vanaf 19.00 uur en zaterdagmiddag 20 augustus vanaf 14.00 uur zijn de beiaardiers te horen op de carillons van de Stadhuistoren en de Grote Kerstoren te Dordrecht. Daar wordt ook gebruik gemaakt van het Bell Moods Concert Carillon, de reizende beiaard van klokkengieter Manousek uit Tsjechië en de mini-beiaard van klokkengieterij Allanconi uit Italië. De vijf koperblazers van het Nederlands Torenmuziek Ensemble zetten de concerten extra muzikale luister bij.

Het is voor de derde keer dat het Eurocarillon Festival in Nederland wordt georganiseerd. Eerdere festivals vonden plaats in België, Frankijk, Spanje, Duitsland, Tsjechië, Engeland en Ierland. Met de organisatie van het festival wordt de Europese beiaardcultuur muzikaal in het zonlicht gezet. Daarbij wordt het experiment niet geschuwd. Zo zingt bij het komende festival in Dordrecht een free-jazz zangeres uit Litouwen met de beiaard mee en is het instrument ook te horen in samenspel met Zingende Zaag. Al met al een feestelijk en lichtvoetig programma voor jong en oud. 

Het programma van Eurocarillon is te downloaden op: www.carillontorens.com

De geschiedenis van het Eurocarillon
In 1995 werd op initiatief van de Brugse Klokkenspel-Vereniging het plan opgevat om de Europese beiaardcultuur muzikaal in het zonlicht te zetten. Dit resulteerde in de oprichting van Eurocarillon, een non-profit organisatie met als doel de beiaardkunst in de ruimste zin te promoten in Europese landen waar beiaarden te beluisteren zijn. Succesvolle carillonfestivals werden georganiseerd in België (Brugge/Neerpelt/Hasselt), Frankrijk (Lyon), Spanje (Barcelona), Duitsland (Berlijn/Aken), Nederland (Dordrecht/Amsterdam/Heerlen/Maastricht e.a.), Tsjechië (Praag), Ierland (Cobh) en Engeland (Birmingham). Naast deze festivals werden nieuwe contacten gelegd en onderhouden met beiaardiers uit Denemarken, Noorwegen, Litouwen, Rusland, Polen en Portugal. Via Eurocarillon konden interessante projecten worden ondersteund of geïnitieerd. Fraaie voorbeelden daarvan zijn de uitbreiding van de beiaard van de Grote Kerkstoren te Dordrecht tot het zwaarste carillon van Europa, de renovatie en uitbreiding van het carillon te Bergambacht, nieuwe klokken voor één van de kleinste carillons ter wereld in Crest-Voland (F), de aanschaf van een nieuwe beiaard te Neerpelt (B), ingebruikname van een 4-octaafs  reizende beiaard voor Tsjechië, productie van meerdere beiaard-Cd’s, het geven van compositie-opdrachten en de realisatie van plaatselijke activiteiten zoals de oprichting van een vriendenkring rond de beiaard te Bournville (GB) en de oprichting van een beiaardschool in Birmingham.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.