Live meekijken bij het verhelpen van spataderen

29 augustus 2016 door Hennie van der Zouw
Live meekijken bij het verhelpen van spataderen

DORDRECHT - Live getuige zijn van een spataderoperatie: die unieke gelegenheid is er op donderdagavond 15 september in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Iedereen die kampt met spataderen en overweegt om er iets aan te laten doen, kan die avond (na aanmelding!) zelf zien hoe zo’n ingreep in zijn werk gaat. De demonstratie maakt deel uit van een complete informatieavond over spataderzorg, die begint om 19.00 uur.

Op deze avond wordt zowel een laserbehandeling (EVLA) als de zogeheten ‘Muller-methode’ gedemonstreerd. Vaatchirurg Rudolf Tutein Nolthenius voert beide ingrepen uit in de poliklinische operatiekamer van de locatie Dordwijk. Deze behandelingen worden gefilmd en live vertoond in het auditorium in hetzelfde gebouw, waar tweehonderd zitplaatsen zijn. Daarom is voor dit deel van de avond, vanaf 20.00 uur, aanmelden noodzakelijk, dit kan op www.asz.nl. Het bijwonen is kosteloos en vrijblijvend.

“We kunnen veel vertellen over spataderbehandelingen, maar het wordt pas echt duidelijk als we het gewoon laten zien”, zo verklaart Tutein Nolthenius het idee achter de avond. “Mensen krijgen zo een volledig en eerlijk beeld over hoe het eraan toe gaat. Tijdens de ingreep zal ik aan het publiek zo veel mogelijk uitleg geven over wat we op dat moment doen.” Tussen 19.00 en 20.00 uur is er de mogelijkheid om zelf de operatiekamer te bekijken. Er is ook informatie over vergoeding van de kosten. De laserbehandeling wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. De Muller-behandeling wordt altijd beschouwd als ‘cosmetisch’ en moet daarom door de patiënt zelf worden betaald.

“Spataderen liggen dicht onder de huid en kunnen door verhoogde druk gaan uitstulpen”, legt Tutein Nothenius uit. “Die verhoogde druk komt meestal vanuit een niet goed werkende hoofdtak. Dat zie je niet, maar je kunt er wel klachten van hebben, zoals ‘zware’ benen, pijn en jeuk. We moeten dan eerst een diagnose stellen met een echo, de zogeheten duplex. Daarna kan de laserbehandeling een oplossing zijn. We maken daarbij gebruik van de hoge temperatuur van de laserstraal, die we door het hele bloedvat halen om de spatader dicht te branden.”

De Muller-methode daarentegen is bedoeld om de meer oppervlakkige spataderen, die als de welbekende ‘kabeltjes’ te zien zijn onder de huid, te verwijderen. Tutein Nolthenius: “Dat doen we door kleine ‘steekgaatjes’ in de huid te maken en daar doorheen met een haakje het bloedvat naar buiten te trekken. Kom vooral zelf kijken en het wordt allemaal duidelijk!”

Iedereen kan last hebben van spataderen, maar de grootste groep die zich meldt voor een ingreep zijn vrouwen die kinderen hebben gekregen en in staande beroepen werkzaam zijn. In principe kan een behandeling voor iedereen weggelegd zijn, iedereen is daarom welkom na aanmelding.

Foto Frederike Slieker: Vaatchirurg Rudolf Tutein Nolthenius voert de ingrepen samen uit met polikliniekmedewerkers Chantal Corvers (links) en Myrthe ten Berge. Iedereen is welkom zolang er stoelen beschikbaar zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.