PVDA: 'Zorgmijders niet aan hun lot overlaten'

31 augustus 2016 door Hennie van der Zouw
PVDA: 'Zorgmijders niet aan hun lot overlaten'

DORDRECHT - Vorige week kwam het trieste bericht naar buiten dat een Poolse mevrouw van de groep dak/thuislozen - die verblijft onder de Zwijndrechtse Brug - is overleden. Diverse instanties hebben wel kontakt met deze groep, maar een wirwar aan regelgeving en het niet spreken van de taal bemoeilijkt een goede opvang.

Het overlijden van deze vrouw is voor de PvdA aanleiding om wederom vragen aan het college te stellen over opvang van dak/thuislozen in onze stad.

Het is inmiddels publiekelijk bekend dat er een groep mensen onder de Zwijndrechtse brug verblijft die dak- en/of thuisloos is. Een aantal van hen komt uit de voormalige Oostblok landen. De groep wordt door onder meer het Leger des Heils gekenschetst als zorgwekkende zorgmijders. Voor een deel bestaat de groep uit drugsverslaafden en alcoholisten, al dan niet met psychiatrische problemen.

De PvdA vindt dat we ons er niet bij neer moeten leggen dat het “zorgwekkende zorgmijders” zijn, maar dat ook voor deze mensen een manier gevonden moet worden om opvang en hulp te bieden. Zo denkt de PvdA eraan om bijvoorbeeld de buitenlandse stichting Barka (die de mensen in hun eigen taal kan aanspreken) in te schakelen, die hulp kan bieden en mensen terug kan begeleiden naar hun thuisland. Ook kun je denken aan opvang in "Skave Husen”, robuuste basiswoningen waar men in terecht kan ver buiten woonwijken, waar men geen overlast kan geven. Daarnaast zou het Leger des Heils een vorm van opvang kunnen bieden waar ze extra middelen voor ontvangt.

Want de PvdA vindt het onacceptabel dat in onze stad deze groep dak/thuisloze mensen onder zeer slechte omstandigheden permanent buiten verblijven op ongezonde plekken, met alle risico’s van dien.

PvdA vragen aan college:

1. Wat is de omvang van deze groep?

2. Is er op andere plekken in de stad ook sprake van dergelijke zwerfgroepen?

3. Wat is de eerste basale hulpvraag van deze mensen:
a. op het gebied van gezondheidszorg
b. op het gebied van maatschappelijke zorg?

4. Op welke wijze wil het College gaan voorzien in deze zorg op de korte termijn, zodat een trieste herhaling van het overlijden van één van deze mensen zo mogelijk voorkomen kan worden?

5. Is het college bereid om andere, buitenlandse stichtingen zoals de stichting Barka, te
vragen hulpverlening te bieden met als doel de buitenlandse mensen terug te begeleiden naar hun thuisland?

6. Op welke termijn denkt het College met een meer structurele oplossing te komen om deze groep blijvende opvang te bieden in bijvoorbeeld de vorm van Skave Husen?

7. Kan het College er in voorzien dat in de tussentijd er opvang kan worden geboden in faciliteiten van het Leger des Heils door hiervoor extra middelen ter beschikking te stellen?

PvdA Fractie
Cor van Verk
Inge Stevens

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.