31.000 bezoekers genieten van sfeervolle Open Monumentendagen in Dordrecht

14 september 2015
31.000 bezoekers genieten van sfeervolle Open Monumentendagen in Dordrecht

DORDRECHT - Afgelopen weekend heeft Dordrecht zich weer van haar mooiste kant kunnen laten zien tijdens de Open Monumentendagen. Bijzondere monumenten openden hun deuren en in het kader van het landelijke thema ‘Kunst & Ambacht’ was er in en rondom de historische binnenstad van alles te doen. Het evenement trok 31.000 bezoekers, evenveel als in 2014.

Dordrecht staat daarmee in de landelijke notering, na Amsterdam, op de tweede plek met het hoogste bezoekersaantal. Een unicum dit jaar was de openstelling van de Ambachtsschool, die speciaal voor dit thema tot leven werd gebracht. Sinds het begin van de 21e eeuw heeft dit gebouw geen scholingsfunctie meer. Op zondagmiddag vonden 1.500 bezoekers hun weg naar de Reeweg-Oost. Het publiek bestond uit een gemêleerd gezelschap; liefhebbers van architectuur, oud-leerlingen van de school die herinneringen kwamen ophalen, geïnteresseerden in oude ambachten op de restauratie-ambachtenbeurs, nieuwsgierige buurtbewoners en geïnteresseerden in de ontwikkeling van het gebouw voor de toekomst.

Een andere publiekstrekker was het Hof van Nederland -op Koningsdag nog zo bijzonder geopend door het Koningspaar in Dordrecht- dat voor ruim 3.000 bezoekers haar deuren opende en haar vernieuwende tentoonstelling liet zien. Ook ruim 60 andere monumenten deden volop mee in het programma met eigen activiteiten, rondleidingen en restauraties en vertelden vol passie over de toekomstplannen.

Op vrijdagmiddag werd er afgetrapt met de Klassendag. Driehonderd basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 ontdekten een van de open monumenten. Onder andere de Rechtbank, de Stadsbrouwerij en Molen Kyck over den Dyck verzorgden rondleidingen. Leerlingen kregen in de ochtend op school les
over monumenten en namen ‘s middags onder begeleiding van een gids een kijkje in een speciaal hiervoor opengesteld monument. Ook de rest van het weekend heeft deze jeugdige groep de stad bezocht: opvallend was het bezoek van vele jonge gezinnen aan dit familievriendelijke evenement.

Op zaterdagmiddag zorgden acteurs voor een verrassende interactie in de monumenten. Vincent van Gogh verwelkomde de bezoekers in de stad en wees hen de weg met een wandelroute gebaseerd op de beroemde brieven aan zijn broer Theo. Simon van Gijn nam als echte gastheer het voortouw enleidde gasten door zijn huis. Stadsarchitect G.N. Itz wees de bezoekers in het Stadhuis trots op zijn ontwerpen in de stad. Ook de Grote Kerk, Dordrechts Museum en de Galerie de Compagnie herbergden opvallende historische 'huisgenoten'. En natuurlijk waren het juist ook de vele tientallen pandeigenaren en vrijwilligers die vol trots hun pand toonden en vol passie over hun geschiedenis en toekomst vertelden.

Op zondag werd het thema 'Kunst & Ambacht' gevat in een aantal bijzondere muziek- en theatervoorstellingen. In vijf monumenten werden doorlopend gratis voorstellingen gegeven die over de hele dag konden rekenen op vele honderden bezoekers. Daarnaast waren er tal van activiteiten die reuring en gezelligheid brachten in de stad. Van rondvaarten met de Pieter Boele en Imbarcazione Barone, het nieuwe evenement Eeterij op Wielen tot het oude vertrouwde Voorstraat Noord Festival. Al met al was dit weekend een prachtige gelegenheid om te genieten van monumentaal Dordrecht!

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.