Iconen & Symbolen staan centraal tijdens de Open Monumentendagen

01 september 2016 door Hennie van der Zouw
Iconen & Symbolen staan centraal tijdens de Open Monumentendagen

DORDRECHT - Op zaterdag 1 0 en zondag 11 september worden in Dordrecht ruim zeventig monumenten gratis opengesteld voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendagen. In het kader van het thema Iconen & Symbolen wordt er stilgestaan bij beelden en tekens met bijzondere betekenis en een achterliggend verhaal.

Onder het recordaantal monumenten dat in het weekend van 10 en 11 september deelneemt zit een tweetal monumenten dat voor het eerst de deuren opent. Het Zakkendragershuisje aan de Mazelaarsstraat is een van deze nieuwe openstellingen en ook de indrukwekkende zolder van De Gulden Os, in het pand van De Bibliotheek AanZet, laat dit jaar bezoekers toe. Het Muntcomplex bestaat dit jaar 650 jaar en wordt, speciaal voor het thema, tot leven gebracht met een 3D-animatie over de ontwikkeling van het gebouw en een tentoonstelling over het slaan van de munt. In de Berckepoort is een presentatie te zien over de geschiedenis en de bewoners van het pand en een expositie over de vondsten uit de beerput.

Muzikale Monumenten
De zondag staat traditioneel in het teken van Muzikale Monumenten. In zeven locaties vinden gratis toegankelijke concerten plaats waarbij de bezoeker kan genieten van muziek in verschillende genres. Terug van weggeweest als muzikaal monument is de Grote Kerk, die op zondag 11 september het Gesualdo Consort Amsterdam verwelkomt. De Bonifatiuskerk biedt daarentegen een podium voor de Johnny Cash Tribute Band Cashflow3. Naast muziek in de overige muzikale monumenten, het Stadhuis, de Trinitatiskapel en Galerie de Compagnie is er dit jaar ook voor het eerst muziek te horen in hofjes. Het Regenten- of Lenghenhof krijgt bezoek van een blaastrio en in het Arend Maartenszhof zijn Zuid-Amerikaanse klanken te horen.

Kinderactiviteiten
In het monumentenweekend organiseren verschillende monumenten leuke activiteiten voor kinderen. Naast de activiteiten per monument is er, nieuw dit jaar, ook een gratis kinderspeurtocht verkrijgbaar. De speurtocht is speciaal ontwikkeld voor de Open Monumentendagen en leidt door het historisch havengebied en langs diverse monumenten. Kinderen kunnen zelf op avontuur aan de hand van een schatkaart en zich uitleven met vragen en opdrachten om zo de code van de stad te kraken. De speurtocht is vanaf zaterdag 10 september gratis verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV. Op zondag kunnen ouders en kinderen hier om 12.30 en 14.30 uur verzamelen om, onder begeleiding van een gids, de binnenstad te ontdekken met de speurtocht in de hand.

Speciale Activiteiten
Op zaterdag worden er in diverse opengestelde kerken orgels bespeeld in het kader van de Nationale Orgeldag. Op zaterdag én zondag maakt stoomsleper Pieter Boele rondvaarten vanaf het Groothoofd. En zoals vertrouwd starten er bij intree Dordrecht | VVV gratis stadswandelingen die in het teken staan van het thema. De gids 'Monumenten in Dordrecht' en de speciale Open Monumentendagen programmabrochure, inclusief themawandeling geschreven door Frits Baarda, is gratis verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV, deelnemende monumenten en culturele instellingen. Ook is het complete programma terug te vinden op www.monumentenindordrecht.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.