Koks van ontmoetingscentrum De Buitenwacht blij met nieuwe keuken

02 september 2016
Koks van ontmoetingscentrum De Buitenwacht blij met nieuwe keuken

DORDRECHT - “Ik ben er druk mee geweest”, vertelt kok Agnieke. Ze staat in de keuken en legt gekookte eieren op de huzarensalade. De Buitenwacht vierde op 1 september de opening van de nieuwe keuken met een borrel met hapjes en aansluitend een buffet. Gerdien, ook kok, wist niet wat ze moest verwachten. “Er hebben zich 35 mensen opgegeven, maar op social media gaat het gerucht dat er hier gratis eten is. Er kunnen wel 200 mensen komen.” Zo druk werd het dan niet, maar de zaal zat uiteindelijk bomvol en het eten ging bijna helemaal op.Steven en Gerdien snijden aan een tafeltje uien en sla. Ze zijn blij met de keuken. Steven: “De keuken ziet er goed uit. De pitten doen het beter, ze zijn sterker. Je kunt nu beter iets snel bakken. Ook de afzuiger is sterker. Er is nu een nieuwe koelwerkbank onder de bar, een professionele, veel koudere koelkast en hier achter - hij wenkt naar de gang - een grote vriezer. Ook komt er nog een mengmachine en er zijn meer opruimmogelijkheden. Ik ben er tevreden over, maar ik kook overal op joh. Vandaag is de keuken volop in gebruik en kunnen we hem goed testen.” Steven wordt geroepen. “Ik moet verder hoor”, zegt hij, en loopt naar de keuken.

Gaten in vloer
De beheerder Marcel heeft het druk gehad tijdens de verbouwing. Samen met Dinus heeft hij de oude keuken eruit gehaald en kwam een verrassing tegen. Marcel: “In de ondervloer zaten allemaal gaten. Ik heb tegels gelegd en gevoegd. Daarna kon deze vloer eroverheen worden gelegd. Steven heeft de achterwand geschilderd en toen is de keuken geleverd. De bar heb ik teruggezet en aangepast, met steigerhout ervoor en de koeling erin. Iedereen heeft 3 weken vakantie en ik 2 dagen”, grapt hij. “Ik moest er steeds bij zijn, om te zeggen waar de hoofdzekering zit, de gasleiding , noem maar op. In de keuken zit nu ook krachtstroom.”

Inmiddels is de zaal volgestroomd en houdt voorzitster Riet een toespraak. “Na twintig jaar hebben we een nieuwe keuken. We zijn gewend om heel zuinig aan te doen, maar met de oude keuken was het op het laatst niet meer te doen. De oven viel steeds uit en de vloer was slecht. Dankzij giften van onder andere het Oranjefonds en vrienden van de Buitenwacht, kon een professionele keuken worden aangeschaft. We gaan nog meer koken en lunchen.” Riet roept enkele vrijwilligers naar voren en bedankt ze. Ook houdt wethouder Peter Heijkoop een toespraak. ”De warmte en betrokkenheid komt je hier tegemoet. Ik hoop hier over 20 jaar nog te komen. Misschien kan ik een avondje meedraaien om te helpen.” Ook hij bedankt de vrijwilligers en de kookploeg, die verder bestaat uit Kees, Radouan en Turpekaj.

Pikante worstjes
Dan knipt Peter samen met Constantin, al bijna 20 jaar bezoeker van De Buitenwacht, het lint door bij de ingang en is het buffet geopend. De bezoekers staan in een lange rij en doen zich te goed aan diverse salades, pikante worstjes, gebakken paddenstoelen en Turks brood. Er hangt een ongedwongen, gemoedelijke sfeer. Als het koor Red Melange ’s avonds komt oefenen zijn de meeste bezoekers weer vertrokken en is de zaal zo goed als opgeruimd.

Door Ton V

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.