Open Monumentendagen trekken 29.000 bezoekers

12 september 2016 door Hennie van der Zouw
Open Monumentendagen trekken 29.000 bezoekers

DORDRECHT - Afgelopen weekend heeft Dordrecht zich weer van haar mooiste kant kunnen laten zien tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Een recordaantal van ruim zeventig monumenten openden op zaterdag en zondag hun deuren. In het kader van het landelijke
thema ‘Iconen & Symbolen' was er in en rondom de historische binnenstad van alles te doen. Het evenement trok ruim 29.000 bezoekers, in verband met het mooie weer waren dit er iets minder dan voorgaande jaren.

Speciaal voor dit thema werd het Muntcomplex tot leven gebracht met een tentoonstelling over het slaan van de munt en een 3D-animatie over de ontwikkeling van het gebouw. De Vrijmetselaarsloge 'La Flamboyante', tevens gevestigd in De Munt, sloot perfect aan bij het thema, het genootschap is immers omgeven door symboliek. Veel bezoekers vonden hun weg richting het 650-jaar oude gebouw.

Op een lange lijst met Dordtse familienamen konden bezoekers nagaan of hun familie betrokken is geweest bij De Munt.

Andere publiekstrekkers waren De Berckepoort en de nieuwe openstellingen zoals het Zakkendragershuisje en de Bibliotheek AanZet – De Gulden Os waar bezoekers een kijkje op de zolderverdieping namen. Ook in de andere monumenten kwam het thema tot leven door middel van activiteiten en rondleidingen. Monumenteigenaren vertelden met trots en vol passie over de geschiedenis van het pand.

Veel jeugdige bezoekers
Op vrijdagmiddag werd er afgetrapt met de Klassendag, waaraan ruim driehonderd basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 deelnamen. Leerlingen kregen  eerst op school les over monumenten en namen daarna onder begeleiding van een gids een kijkje in speciaal hiervoor opengestelde monumenten. Onder andere het Dordrechts Museum, 't Zeepaert en de Oud-Katholieke Kerk Maria Maior verzorgden rondleidingen. Ook de rest van het weekend heeft deze jonge doelgroep de stad bezocht. Bij diverse monumenten werden speciale kinderactiviteiten georganiseerd. Ook konden zij zelf op avontuur met een gratis speurtocht langs diverse monumenten in de binnenstad. Met een schatkaart in de hand gingen zij op zoek naar antwoorden op diverse vragen om de geheime code van de stad te kraken. Deze speurtocht blijft ook na de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV.

Muzikale Monumenten
Op zaterdag konden bezoekers in het kader van de Nationale Orgeldag in diverse kerken zelf het orgel bespelen. Zondag stond in het teken van Muzikale Monumenten, waarbij in een zevental monumenten doorlopend gratis voorstellingen werden gegeven. Deze konden over de hele dag rekenen op vele honderden bezoekers. Nieuw dit jaar waren kleinschalige muziekensembles in een tweetal hofjes; het Arend Maartenszhof en het Regenten- of Lenghenhof.

Volgend jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op 9 en 10 september en is het thema 'Boeren Burgers Buitenlui', met speciale aandacht voor het vroegere buitenleven. Meer informatie op www.monumentenindordrecht.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.