Bevolkingstoename in de Drechtsteden, behalve in Papendrecht

13 september 2016 door Hennie van der Zouw
Bevolkingstoename in de Drechtsteden, behalve in Papendrecht

DRECHTSTEDEN - In de Drechtsteden neemt de bevolking tot het jaar 2030 met 3,3 procent toe tot ruim 279.000 inwoners. Van hen zal bijna een kwart 65-plus zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Onderzoekscentrum Drechtsteden.

In de meest recente prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat al dat in 2030 de Nederlandse bevolking zal toenemen met bijna 950.000. De grootste groei, een derde van het totaal, is er in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Voor 2030 wordt in Dordrecht 123.230 (+ 3,3 procent) inwoners voorzien, in Zwijndrecht 46.963 (+ 5 procent), in Papendrecht 31.145 (- 3,1 procent), in H.I. Ambacht 30.623 (+ 4,4 procent), in Sliedrecht 26.660 (+ 7,1 procent) en in Alblasserdam (+ 3 procent).

De grootste bevolkingstoename in de Drechtsteden is dus in Sliedrecht maar die haalt nog lang niet de groei zoals in bijvoorbeeld het nabijgelegen Rotterdam. Het aandeel 65-plussers is in Papendrecht en Zwijndrecht in 2030 het hoogst met 26 procent. Opvallend is dat Papendrecht ook de enige gemeente in de Drechtsteden is waar bevolkingskrimp wordt verwacht.

De periferie – met kleinere gemeenten  - loopt volgens het PBL en het CBS leeg. Dat is onder meer het geval in Drenthe, Noordoost-Groningen, de Achterhoek, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Het aantal huishoudens in Nederland, ook in de Drechtsteden, groeit gestaag. Dat betekent dat in vrijwel alle gemeenten extra woningen moeten worden gebouwd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.