MKB-Katalysatorfonds steunt innovatie voor schonere binnenvaart

16 september 2016 door Hennie van der Zouw
MKB-Katalysatorfonds steunt innovatie voor schonere binnenvaart

DRECHTSTEDEN - Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden kent een bijdrage van € 25.000,- toe aan het bedrijf Koedood uit Hendrik-Ido-Ambacht. Koedood besteedt dit bedrag aan de verdere uitwerking van een product waarmee binnenvaartschippers continu inzicht hebben in hun NOx- en Co2- uitstoot. Hierdoor kunnen ze zuiniger en milieuvriendelijker varen. De adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds is enthousiast: "Het is een vernieuwend instrument om duurzaamheid de stuurhut in te krijgen. Bovendien stelt het de binnenvaartsector in staat om de emissie per vervoerde container af te zetten tegen bijvoorbeeld wegtransport. Dit kan leiden tot meer vervoer over water en daarmee een versterking van de maritieme sector."

Meten is weten
Schippers hebben in het algemeen weinig inzicht in hun uitstoot en energieverbruik, waardoor er in de praktijk nog te vaak onzuinig wordt gevaren. Koedood wil de schipper het juiste instrumentarium geven om zo veel mogelijk milieu- en energievriendelijk te varen. Dit kan een grote besparing opleveren. Het beoogde product meet continu de werkelijke uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en koolstofdioxide (CO2) aan de uitlaatpijp, maakt de gegevens direct zichtbaar op het dashboard van de schipper en geeft advies om de uitstoot aan NOx en CO2 te minimaliseren door een koppeling met de boordcomputer. Daarbij verzamelt het product ook gegevens en maakt ze inzichtelijk voor de walorganisatie zodat die ook klanten met actuele cijfers kan bedienen. Een product dat deze functies combineert, is nog niet op de markt beschikbaar.

Duurzame binnenvaart
Koedood wil dit innovatieve product uiteindelijk als een add-on gaan aanbieden aan zijn klanten bij installaties van nieuwe motoren of motorrevisies. Directeur Arie Koedood zegt daarover: "De binnenvaart moet de komende decennia verder vergroenen. Naast schonere motoren, alternatieve brandstoffen en bijvoorbeeld nabehandelingssystemen is het van belang dat de schipper bewuster wordt van zijn uitstoot en daarop ook kan sturen. Daarbij levert een continu monitoringssysteem veel gegevens op over de werkelijke uitstoot van schepen. Dat is maatschappelijk relevant, omdat vervoer over water, zeker waar het CO2 betreft, veel milieuvriendelijker is dan over de weg. Als meer bedrijven kiezen voor vervoer over water, kan dat bovendien helpen de filedruk te verminderen. Er wordt in de binnenvaartsector veel gesproken over verduurzaming, maar er gebeurt nog te weinig. Koedood heeft de ambitie om hier een voortrekkersrol in te vervullen met slimme innovaties."

Innovatief MKB geeft impuls aan de regio
Regiobestuurder en wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht André Flach is trots op de innovatieve ondernemers in zijn gemeente: "Koedood is een familiebedrijf dat al decennialang in Hendrik-Ido-Ambacht is gevestigd, met veel werknemers uit de regio en een groot netwerk onder binnenvaartondernemers die hier sterk vertegenwoordigd zijn. Het is dan ook goed om te zien dat innovaties op het gebied van vergroening van de sector ook uit de Drechtsteden komen. Als dit product het verwachte succes oplevert, versterkt dat het imago van onze maritieme maakindustrie en levert het ook extra werkgelegenheid op."

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden
Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden is, in het kader van de regionale 'investeringsstrategie maritieme topregio', gecreëerd door de regionale overheid om te investeren in de innovatiekracht van de regio en zo de ambities van ‘Samen stad aan het water, samen maritieme topregio’ kracht bij te zetten. Het fonds levert niet alleen een bijdrage aan vroege-fase financiering voor innovaties van regionale MKB-bedrijven door cofinanciering, maar draagt hieraan ook bij door het ontsluiten van relevante netwerken en het bieden van faciliteiten. Om die reden is het fonds ondergebracht bij de Duurzaamheidsfabriek, waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken aan innovatie op het terrein van duurzaamheid, maritieme techniek en energie.

Op de foto: Directeur Arie Koedood (l) en regiobestuurder André Flach (r). De foto is gemaakt op het containerbinnenvaartschip “Ivernia” dat de komende maanden wordt afgebouwd tot een schip dat aan de CCR II eisen voldoet. Het schip wordt ook uitgerust met de innovatieve meetinstrumenten van Koedood.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.