Pilot gestart: van snijafval koffieverpakking naar serviceproduct koffiebranche

16 september 2016 door Hennie van der Zouw
Pilot gestart: van snijafval koffieverpakking naar serviceproduct koffiebranche

DORDRECHT - Pelican Rouge Coffee Roasters, Better Future Factory, O. Kleiner en Cirkellab hebben de handen in een geslagen om een nuttige toepassing te vinden voor snijafval van koffieverpakkingsmateriaal.

Waarde halen uit reststromen.
Tijdens het productieproces bij koffiebranderij Pelican Rouge ontstaat er jaarlijks een volume van 60 ton (MT) aan snijafval van verpakkingsmateriaal bestaande uit verschillende laminaten. Dit gaat op dit moment de verbrandingsoven in. Om zowel CO2 uitstoot en kosten van afvalverwerking te verminderen, kijken de samenwerkingspartijen naar mogelijkheden om het snijafval te verwerken tot serviceproducten in het portfolio voor de klanten van Pelican Rouge.

Ignas Janssens, Sustainibility Officer bij Pelican Rouge: “De eerste stappen van een circulaire economie in de regio Drechtsteden zijn gezet door Cirkellab. Pelican Rouge levert aan dit proces graag een bijdrage in de zoektocht naar het upcyclen van reststromen.” Naar aanleiding van een eerdere testfase, waren de partijen ervan overtuigd dat het materiaal voldoende mogelijkheden biedt. Daarom wordt er een pilot gestart om dit in de praktijk aan te tonen.

Van ‘simpele’ tot aan innovatieve oplossingen… 
In de pilot worden twee richtingen onderzocht. Enerzijds low-tech verwerking van het ongesorteerde snijafval tot serviceproducten zoals een koffietray en/of reserve-onderdelen voor koffiemachines. Daarnaast high-tech verwerking van gesorteerd, gescheiden en gewassen zuivere materialen tot 3D-printer filament waar vervolgens nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Hierin biedt Better Future Factory (een innovatief ontwerp- en ingenieursbureau) de nodige expertise als internationaal koploper op het gebied van herverwerking van kunststoffen.

Cirkellab werkt, als aanjager van circulaire, regionale economie, de businessmogelijkheden uit en O. Kleiner heeft als toeleverancier van de verpakkingen alle kennis in huis van de materialen en is bijzonder geïnteresseerd in dergelijke toepassingen, ook voor andere afnemers. Daarnaast heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu betrokkenheid en is met name geïnteresseerd in opschalingsmogelijkheden nadien. De pilot wordt naar verwachting eind 2016 afgerond. Meer informatie over deze pilot? U kunt contact opnemen via info@cirkellab.nl.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.