GSC/ODS gaat uit z'n zonnedak

20 september 2016 door Hennie van der Zouw
GSC/ODS gaat uit z'n zonnedak

DORDRECHT - De oplettende voorbijganger heeft het vanaf de Groene Zoom in Dordrecht al gezien; het dak van het clubhuis van GSC/ODS ligt vol met zonnepanelen. De club mag zich binnenkort één van de duurzaamste verenigingen in ons land noemen, want de grote klus op en onder het dak is bedoeld om alle energie, die de club gebruikt, zelf op te wekken.

Om dat doel te bereiken is GSC/ODS in zee gegaan met de bedrijven InSal BV en JouwEnergie, waarbij clubgenoot Marcel Eichorn een prominente rol heeft gespeeld. Sommige leden hebben zich hardop afgevraagd, of hen op dagen zonder zonneschijn na een wedstrijd of training wellicht een koude douche wacht. Dat zal zeker niet gebeuren.

In combinatie met de zonne-energie krijgt de club ook een bijzondere kachel, die niet alleen voor extra warmte zorgt maar ook voor extra sfeer, want er komt in de kantine een zithoek, waarbij die open haard komt te staan. Het is een ‘zelfdenkende’ kachel, die nooit meer verbrandt dan-ie volgens opgegeven instellingen nodig heeft.

Met het nieuwe zonnedak moet de energierekening van GSC/ODS richting nul gaan. Uiteraard gaan ook hier de kosten voor de baat, maar volgens penningmeester Martien Blom wordt de investering helemaal gedaan vanuit de eigen spaarpot van de vereniging. De algemene ledenvergadering gaf eerder toestemming om een deel van de investering via een lening te doen, maar mede dankzij het binnen halen van een rijkssubsidie is dat niet eens nodig geweest.
Volgens de berekeningen verdient de investering van de club zich binnen acht jaar terug.

De levensduur van de nieuwe installatie bedraagt 20 tot 30 jaar, dus verwacht de Dordtse voetbalvereniging vanaf 2024 dankzij het eigen duurzaamheidbeleid geld over te houden om te investeren in andere wensen.

De leverancier is tevens co-sponsor geworden van GSC-ODS. Het bedrijf gaat het clubhuis gebruiken als een soort showroom. Mogelijk nieuwe klanten kunnen bij GSC/ODS komen kijken hoe zo’n installatie er uit ziet en hoe die werkt. Diverse sportclubs hebben al belangstelling getoond voor de manier, waarop GSC/ODS z’n energierekening minimaliseert en het milieu spaart.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.