Nationale Synode in Grote Kerk Dordrecht wil op 5 november stappen zetten naar verbond van kerken

21 september 2016
Nationale Synode in Grote Kerk Dordrecht wil op 5 november stappen zetten naar verbond van kerken

DORDRECHT - Voor de derde keer is er een nationale kerkvergadering in Dordrecht.  Na de eerdere edities in 2010 en 2013 wil de vergadering in de Grote Kerk van Dordrecht stappen zetten naar een nieuw verbond van kerken. De Grote Kerk, waar in november 1618 de Dordtse Synode werd geopend, verleent gastvrijheid. De bijeenkomst op zaterdag 5 november is tevens een etappe op weg naar de herdenking in Dordrecht van het vierhondste jaar van de voor kerk en staat belangrijke internationale bijeenkomst in het Dordrecht van 1618-1619.

De initiatiefnemers achter de Nationale Synode zetten  zich in voor meer eenheid in de ‘versplinterde kerk’ van Nederland. In voorgaande jaren functioneerde de Nationale Synode als een breed, interkerkelijk gespreksforum. De organisatie heeft sinds vorig jaar een einddoel gesteld: een nieuw op te richten Verbond van Protestantse Kerken en Geloofsgemeenschappen waarin ruimte is voor elkaars voorgangers en voor deelname aan elkaars avondmaalsvieringen. De kerken behouden binnen dit verbond wel hun zelfstandigheid.

Noodzaak
“Deze beweging heeft tot doel christenen uit zo veel mogelijk verschillende kerken te wijzen op de gemeenschappelijkheid van ons geloof in Jezus Christus. Om Hem moet het immers gaan! Als het volgen van Jezus Christus je totale geloof en leven omvat, komt het er in de verwarring van onze samenleving op aan schouder aan schouder te staan,” aldus ds. G. de Fijter.

“Zoals het nu gaat kan het niet langer. We kunnen het met z’n allen hartgrondig eens zijn over de absolute noodzaak van kerk-zijn in Nederland, maar als we niet in staat blijken dat over te brengen op volgende generaties, als we niet in staat zijn om nieuwe stappen te zetten, dan is het een loze overtuiging.”

Programma
Op de website van de Nationale Synode staat het programma voor de dag in Dordrecht. De band Trinity, Urker mannenensemble Soli Deo Gloria, Katie Vlaardingerbroek en Barend Kamphuis leveren een bijdrage deze dag. De dagvoorzitter is Andries Knevel. De organisatie heeft gekozen voor Dordrecht omdat deze stad ook de plaats van de Nationale Synode van 1618 en 1619 was.

(bronnen ND, RD, EO).

Aanmelding kan via de website van de Nationale Synode. Tekst:

U kunt zich hieronder inschrijven voor de Nationale Synode op 5 november 2016. Volgt u de stappen in het scherm, dan ontvangt u uiteindelijk uw ticket(s) in uw e-mailbox. Inschrijven is kosteloos, maar op de dag zelf is er wel een collecte.

Programma
(Muzikale) medewerking wordt onder voorbehoud verleend door onder meer mannenensemble Soli Deo Gloria, de band Trinity, auteur Esther Maria Magnis van Mintijteer’, theoloog Barend Kamphuis, cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel, EO-coryfee Andries Knevel en generatie Z-representant Katie Vlaardingerbroek, auteur van het boek Omvergeblazen.

Achtergrond
Waarom ga je naar de kerk? Om God te ontmoeten? Medemensen te leren kennen? Te zingen? Te bidden? Te luisteren? Hoe zit dat bij jou? Hoe zit dat bij je kinderen? Je ouders? Je studiegenoten? Je collega’s? De Nationale Synode is een beweging die zich ten doel stelt om het gesprek over die vragen aan te jagen. Omdat we geloven dat zo’n gesprek tot herkenning leidt, herkenning tot verbondenheid en verbondenheid tot eenheid. Eenheid die we vinden in Jezus Christus, die daarom gebeden heeft.

Verbond
Draag mee en bid mee! En of je nu vrijgemaakt bent, evangelisch, lid van een migrantenkerk, bevindelijk gereformeerd, christelijk-gereformeerd, hervormd, baptist, Nederlands-gereformeerd, anglicaans, orthodox of remonstrants, luthers, lid van het Leger des Heils of nog weer wat anders: kom op 5 november 2016 naar Dordrecht. In de Grote Kerk ontmoeten we elkaar in verscheidenheid en herkenning. Op deze derde Nationale Synode hopen we nieuwe stappen te zetten naar een verbond van kerken en geloofsgemeenschappen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.