Discussie over degradatie van Dordrecht en Zeeland in nieuwe dienstregeling NS

16 oktober 2016
Discussie over degradatie van Dordrecht en Zeeland in nieuwe dienstregeling NS

DORDRECHT - De website TREINREIZIGER.NL probeert een discussie los te maken over de degradatie van Dordrecht en Zeeland in de nieuwe dienstregeling van de NS. Hildebrand van Kuyeren heeft een alternatief uitgewerkt om toch iets te doen voor Zeeland en Dordrect.

Reiziger.nl schrijft:

Zeeuwse en Dordtse treinreizigers in de toekomst profiteren van de hogesnelheidslijn. Dat kan door de intercity Amsterdam - Vlissingen vanaf 2021 te verleggen naar de HSL-Zuid. Daardoor kan de reistijd naar Vlissingen met maximaal 40 minuten afnemen. Daarvoor pleit redacteur Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl.

Opinieartikel door Hildebrand van Kuyeren

De Zeeuwse treinreizigers zijn er tussen 2011 en 2017 behoorlijk op achteruit gegaan. Met name de reistijd tussen Amsterdam en Vlissingen is enorm toegenomen. Het gaat om maar liefst 26 minuten. Eén van de oorzaken is - hoe gek het ook klinkt - de hogesnelheidslijn. Sinds er frequent treinen rijden op de HSL-Zuid, zijn de treinen die via het reguliere spoor rijden meer stops gaan maken. Daardoor zijn de treinen langzamer geworden. Dat is mooi voor treinreizigers uit middelgrote steden als Delft, Schiedam en Heemstede-Aerdenhout, die daardoor een (volwaardige) intercity-status hebben gekregen, maar minder mooi voor doorgaande treinreizigers naar Dordrecht en Zeeland.

Voor Dordrecht en Zeeland geldt dat zij er dankzij de HSL alleen maar op achteruit zijn gegaan. Vooral Dordrecht: niet alleen is de reistijd van de directe treinen naar Amsterdam er aanzienlijk op achteruit gegaan, ook laten steeds meer intercity's Dordrecht links liggen.

Dat moet ook anders kunnen. Bijvoorbeeld door de huidige Intercity Direct Amsterdam - Rotterdam, die via de HSL rijdt, door te laten rijden via Dordrecht naar Zeeland. Dat lost voor met name Dordrecht niet alle pijnpunten op, maar zorgt er wel voor dat treinreizigers met een directe trein sneller in de hoofdstad kunnen komen.

Voor Zeeland kan de reistijdwinst oplopen tot 35 a 40 minuten, wat het reistijdverlies van de afgelopen jaren duidelijk zou compenseren. Sinds 2013 stopt de intercity naar Vlissingen na Roosendaal op ieder station. Wanneer men bereid is om ook dat weer terug te draaien, zou de reistijdwinst zelfs nog verder kunnen oplopen: tot 50 minuten. Daarmee kan de trein voor Zeeuwse doorgaande treinreizigers richting de Randstad weer echt aantrekkelijk worden.

Het invoeren van dit idee kan helaas nog niet direct. Voorlopig zijn er maar een beperkt aantal treinen die via de hogesnelheidslijn kunnen rijden, te weinig om de treindienst naar Zeeland op korte termijn via de HSL-Zuid te kunnen laten rijden. Maar vanaf 2021 gaat dat veranderen. Dan start de levering van 79 nieuwe treinstellen die met 200 kilometer per uur over de hogesnelheidslijn kunnen rijden. Mijn oproep aan NS is om vanaf dat moment ook de Zeeuwen mee te laten profiteren van de duur betaalde HSL.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.