Huisarts Kees Rovers bepleit meer onderzoek naar allerlei stoffen waarmee de mens in aanraking komt

19 oktober 2016

DORDRECHT/DRECHTSTREEK - Huisarts Kees Rovers, die ook enige tijd CDA raadslid in Dordrecht was, geeft zijn medisch commentaar op de gang van zaken rondom DuPont. Hij vindt dat er meer onderzoek nodig is naar allerlei stoffen waarmee de mens zeker in de omgeving Dordrecht in aanraking komt.

Gevaarlijke stoffen in onze omgeving

Vooral als het ontstaan van kanker in verband wordt gebracht met een bepaalde stof in onze leefomgeving , dan ontstaat er een begrijpelijke onrust. Dat is nu in Dordrecht onder andere het geval met formaldehyde en PFOA bij DuPont/Chemours en polycyclische aromatische koolwaterstoffen ( PAK’s) in de korrels op kunstgrasvelden.  Dat zijn de stoffen die nu veel genoemd worden.

Zijn ze dat allemaal? Nee, er zijn veel meer gevaren om ons heen: Als je benzine gaat tanken dan sta je in benzeen-dampen, die je overigens ook via lijmen, industriële uitstoot en vooral via tabaksrook kunt binnenkrijgen. In tabaksrook zit trouwens ook heel veel formaldehyde, dat je verder ook in je slaapkamer kunt inademen vanuit je klerenkast met je nieuw gekochte kleding of vanuit de gelijmde vloerbedekking en de gordijnen.\


Wat mij zorgen baart is de tunnelvisie die ontstaat bij het beoordelen van de schadelijke effecten van stoffen in ons milieu. We neigen ertoe naar één bepaalde stof te kijken met de daarbij berekende risico’s, maar we beseffen mijns inziens onvoldoende dat we in een omgeving leven, waar we overal combinaties van allerlei verdachte stoffen binnen krijgen via de ademhaling, via de huid of door het inslikken ervan.

Er is meer behoefte aan onderzoek naar wat die stoffen samen met elkaar met ons doen.

Wat is het risico als ik tegelijk benzeen inadem bij het tanken en formaldehyde vanuit mijn nieuwe jas en daarna via een terras met rokende mensen een café binnen stap om een biertje te drinken…? Van alcohol zijn de schadelijke effecten bekend en heel bekend is ook dat de combinatie van roken en sterk alcoholische dranken keelkanker veroorzaakt.

Dat is een bekend ‘combi-effect’, maar overigens weten we nog heel weinig af van wat alle stofjes in de Dordtse atmosfeer samen met elkaar aan nadelen opleveren. Ooit werd er een onderzoek gedaan naar de longcapaciteit van mensen in Vlaardingen en in Vlagtwedde en daaruit bleek dat men er in het Groningse Vlagtwedde veel beter aan toe was wat betreft de longfunctie. Net als in Dordrecht zal je ook in Vlaardingen wel een combinatie van gevaarlijke stoffen binnenkrijgen en daardoor slechter af zijn…Maar ja, in Groningen zijn er weer aardbevingen, dus toch maar niet verhuizen…


Misschien heeft DuPont/Chemours gelijk als er gesteld wordt dat de hoeveelheid ontsnapte formaldehyde geen risico heeft opgeleverd. Een lage concentratie van 0,3 mg/m3 formaldehyde geeft geen verhoogd risico (commissie WGD) op (neus)kanker dat in verband gebracht wordt met deze stof…Maar: Je moet in een drukbevolkt gebied, waar ook nog heel veel andere stoffen op de mensen afkomen zoals de fijnstof en stikstofdioxide in de uitlaatgassen van auto’s ,  benzeen, enzovoort, eigenlijk eens onderzoeken wat de combinatie van op zich lage concentraties samen teweeg brengen. Ik vind dat het RIVM en de Omgevingsdienst hier meer werk van moeten maken. 

En natuurlijk zou het beter zijn als een fabriek als DuPont/Chemours wat verder van de bewoonde wereld staat en er werkgelegenheid en sportmogelijkheden voor Dordtenaren komen in een zo schoon mogelijke omgeving.

Kees Rovers,

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.