Beter Voor Dordt komt met het voorstel 'Inkomstenboetes zijn voor Dordrecht'

27 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Beter Voor Dordt komt met het voorstel 'Inkomstenboetes zijn voor Dordrecht'

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft een belangrijke verantwoordelijkheid ten aanzien van het toezicht op en de handhaving van regels in onze stad. Handhaving is een sluitstuk op het gemeentelijk beleid. Handhaving wordt ingezet ten aanzien overlastgevallen en overtredingen die niet via een preventieve aanpak voorkomen kunnen worden en dus om een repressieve aanpak vragen. De gemeente beschikt daarbij over een aantal juridische handhavingsbevoegdheden Eén van deze bevoegdheden is de bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte.

Met het initiatiefvoorstel ‘Inkomsten boetes zijn voor Dordrecht!’ van Beter Voor Dordt wordt de mogelijkheid benut die de Gemeentewet al sinds 2009 kent. De Gemeentewet geeft gemeenten een zelfstandige bevoegdheid om op te kunnen treden tegen veel voorkomende en overlastveroorzakende, lichte
overtredingen, van de Algemene Plaatselijke Verordening Dordrecht en de Afvalstoffenverordening Dordrecht. Voorbeelden zijn hondenpoepoverlast, overtredingen van de sluitingstijden voor horeca, wildplassen en het organiseren van evenementen zonder vergunning.

Positieve effecten van dit initiatiefvoorstel zijn dat de gemeente(raad) zelf sturing kan geven aan de kwaliteit en de effecten van de handhaving via de bestuurlijke boete en dat de daarmee geinde boeteopbrengsten rechtstreeks in de gemeentekas vloeien. Deze opbrengsten kunnen mogelijk worden ingezet voor nieuwe initiatieven die betrekking hebben op de schone stad en de kosten van de handhaving.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.