Bulgaren willen meer maritieme samenwerking met Drechtsteden

28 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Bulgaren willen meer maritieme samenwerking met Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Een Bulgaarse handelsdelegatie bezoekt deze week de Drechtsteden en de Rotterdamse haven. Twintig bedrijven uit de regio van de havenstad Varna en een staatssecretaris willen samenwerken met ons land. Ze bezoeken vrijdag IHC en de haven van Rotterdam. Donderdag waren de Bulgaren op bezoek bij Veth Propulsion in Papendrecht. Ze kregen er rondleidingen en er was een symposium georganiseerd door de Drechtsteden.

Stedenverband
Erik Veth, directeur van het bedrijf in Papendrecht, begroette naast de Bulgaren dertig Nederlandse bedrijven, waarvan tien uit de Drechtsteden. Die zijn op hun beurt geïnteresseerd in zaken doen met Bulgarije. Dordrecht heeft al jaren een stedenverband met Varna.

Onder de Bulgaren was ook een nieuwe klant van Veth: "Ja, voor ons is Bulgarije een nieuwe markt en we hebben onlangs de eerste order gekregen uit dat land. De Dolphin Shipyard bouwt een grote sleepboot met een schroef van ons."

De directeur van Dolphin Shipyard, Svetlin Stoyanov, gelooft dat de regio Varna en de regio Rotterdam/Drechtsteden veel voor elkaar kunnen betekenen. "Feitelijk hebben we dat al bewezen. Er is immers al intensieve samenwerking tussen scheepsbouwers en ontwerpers uit beide landen."

Geen concurrentie
Erik Veth is niet bang dat de Bulgaren alle kennis uit ons land opslurpen en dan een goedkope concurrent worden. "We hebben een voorsprong en die kun je behouden door te blijven onderzoeken en doorontwikkelen. Dat is precies wat wij hier ook doen."

Door de stedenband met Dordrecht ontstond de Varna-week die deze week gehouden wordt. Naast deze economische invulling is er onder meer een tentoonstelling van het oudste goud ter wereld in het Dordrechts Museum. Dat is uitgeleend door een museum in Varna.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.