Dordrecht bijbel komt zaterdag in Grote Kerk uit in oplage 10.000 exemplaren

31 oktober 2016
Dordrecht bijbel komt zaterdag in Grote Kerk uit in oplage 10.000 exemplaren

DORDRECHT De Dordrecht Bijbel in zakformaat wordt op zaterdag 5 november om twee uur in de Grote kerk aangeboden aan burgemeester drs. A.A. M. Brok.

De Bijbel komt uit in een gratis oplage van tienduizend exemplaren. De vertaling hoort bij de Dordtse Synode - de internationale kerkelijke vergadering - van bijna vierhonderd jaar geleden. Daarom is gekozen voor de zogeheten Herziene Staten Vertaling (HSV) .
Ds. Paul Wansink (Grote Kerk) zal - op een zeventiende eeuwse Statenbijbel, gedrukt bij Pieter Keur in Dordrecht - de hedendaagse Dordrecht Bijbel officieel overhandigen aan de burgemeester. Zo wordt symbolisch uitgedragen dat de stad in 2018 en 2019 veel aandacht zal besteden aan de Dordtse Synode van 1618-1619.

De presentatie is een onderdeel van de Nationale Synode, die op zaterdag 5 november de gehele dag in de kerk wordt gehouden. De landelijke vergadering, met kerkelijke vertegenwoordigers uit veel geloofsrichtingen, wil de verbondenheid met Dordrecht tot uitdrukking brengen. Op weg naar 2018 en 2019 wil de vergadering uitgebreid stil staan bij de betekenis van de toen langer dan zes maanden durende internationale bijeenkomst die als Dordtse Synode de boeken is ingegaan.

Dat de Synode belangrijk was en is voor kerk, staat en taal blijkt ook uit de Dordrecht Bijbel. Naast het nieuwe testament is er voor- en achterin ruimte gemaakt voor op Dordrecht gerichte informatie. De landelijke organisatie City Bible project maakt in extra pagina's ook duidelijk hoe op moderne manieren met de Bijbel kan worden kennis gemaakt. City Bible maakt financiën - net als in andere steden - de Bijbel in zakformaat mogelijk.
In het voorwoord schrijft ds. Wansink dat de Grote kerk niet zomaar het symbool van Dordrecht is. De kerk is de eeuwen door meer dan geschiedenis geweest. "Dit gebouw heeft een ziel, een geheim. Ik ben er trots op dat ik predikant mag zijn van de Grote kerk gemeente."

De Dordrecht-bijbel besteedt ook aandacht aan Koning Willem-Alexander die op Koningsdag 2015 het belevingsmuseum Hof van Nederland opende. In zijn kerstboodschap van 2015 kwam de Koning nog terug op zijn bezoek aan Dordrecht waar hij op de plek waar op 19 juli 1572 de eerste Vrije Statenvergadering werd geopend tekende voor belangrijke waarden voor het Nederland van toen en zeker nu zoals tolerantie en gewetensvrijheid. In Dordrecht-bijbel staat ook de website om via internet te tekenen net zoals de Koning al deed.

De gratis Dordrecht Bijbel is ook bedoeld als een kennismaking met aan de Statenbijbel verbonden historie. "Het boek lijkt veel te weinig, maar het wordt met jou gedeeld", zo schrijft ds. Michiel de Zeeuw van de Wilhelminakerk . Journalist Hans Berrevoets wijst erop dat een ander jubileum in 2018 - vierhonderd dichter Jacob Cats - brede betekenis heeft. De naamgever van de ambtswoning van de premier schreef veel geschiedenis in Zeeuwse steden, Dordrecht en Den Haag. Ook krijgt schilder Vincent van Gogh aandacht, die tijdens zijn verblijf in 1877 in Dordrecht voor de eerste keer zijn wens uitte predikant te willen worden Daarom staat vanaf januari 2017 vier maanden de oud-Dordtenaar centraal in een veelzijdig programma. Jaap de Gruijter, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Hoop GGZ, vertelt dat met ingrediënten zoals hoop, geloof en liefde zijn instelling al meer dan veertig jaar mensen weer op weg wil helpen.

De Dordrecht-bijbel is in elk geval op te halen bij initiatiefnemer Ad Kasius van Boekhandel Present aan de Voorstraat 414 in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.