Prof. dr. Aagje Swinnen geeft workshop over het gebruik van poëzie en verhalenimprovisatie in dementiezorg

31 oktober 2016
Prof. dr. Aagje Swinnen geeft workshop over het gebruik van poëzie en verhalenimprovisatie in dementiezorg

DORDRECHT - Ilse van Donkelaar, projectleider van Stichting Voorlezen, is enthousiast over de medewerking die Professor dr. Aagje Swinnen (Maastricht University en Universiteit voor Humanistiek) geeft aan twee activiteiten bij galerie de Waan: “dr. Aagje Swinnen komt 11 november naar Dordrecht. Zij is deskundige in het gebruik van poëzie en verhalenimprovisatie in dementiezorg. Toen ik haar vroeg mee te doen aan twee activiteiten in de tijdelijke Galerie de Waan van Elseline Knuttel en Jan Stoeve zei ze direct ja. Ik ben er zo blij mee. Het is een buitengewone kans voor iedereen die wil leren hoe je op een positieve wijze contact kunt hebben met mensen met dementie.”

In de ochtend van 11 november voert Swinnen het gesprek met de mantelzorgers en begeleiders tijdens het Verhalenuurtje in de Waan van 10.00 tot 11.30 uur. Dit Verhalenuurtje is verder op alle vrijdagen in november voor mensen met dementie en hun naasten, mantelzorgers of begeleiders. Van 13.30 tot 15.30 uur geeft Swinnen de workshop ‘Participerende kunsten in dementiezorg’. In deze workshop neemt Swinnen je mee in twee methodieken die je in staat stellen om in het hier en nu in contact te komen met mensen met dementie op een fijne en ontspannende wijze via het gesproken woord. Je maakt kennis met het Alzheimer Poetry Project en met het project Timeslips.

Professor Swinnen: “Wat mensen zeggen is altijd relevant. Luister goed naar de woorden die mensen met dementie gebruiken. Zorg dat je daarbij aanhaakt en dan ontstaat er iets. Iets wat je misschien niet (meer) verwacht had bij mensen in de meer gevorderde stadia van dementie. Dat is de kracht van de participerende kunsten: stimuleer dat wat er nog is, zoals de fantasie van mensen, geef hen een nieuwe, creatieve rol en houd je ver van dat wat niet meer gaat, zoals reminiscentie, omdat dit vaak pijn en frustratie geeft.”

Geef je snel op voor het Verhalenuurtje (ochtend) of de Workshop (middag), want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Opgeven kan door een mail te sturen naar ilse.vd@voorlezen.org.

Meer informatie
Wil je meer weten over de Verhalenuurtjes in de Waan en/of het project Luisteren in je leunstoel? Of over de workshop Participerende kunsten in dementiezorg van Prof. dr. Aagje Swinnen? Neem dan contact op met Ilse van Donkelaar via ilse.vd@voorlezen.org of 06-41362309.

Hier vind je meer informatie over Professor dr. Aagje Swinnen en de methodieken waar zij over komt vertellen: www.maastrichtuniversity.nl/nl/a.swinnen, www.alzpoetry.com en www.timeslips.org.

Wil je meer weten over de Pop-up Galerie de Waan neem dan contact op met Elseline Knuttel via info@leesletters.nl of 06-33310931. Via deze link kun je alle activiteiten van deze tijdelijke galerie bekijken: www.leesletters.nl/Webwinkel/Zo-tollig-en-zwarrig/Zo-tollig-en-zwarrig/Programma-in-de-waan.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.