FNV: 'Belgiëgang maakt pensioenen DuPont toekomstbestendig'

14 november 2016 door Hennie van der Zouw
FNV: 'Belgiëgang maakt pensioenen DuPont toekomstbestendig'

DORDRECHT - De pensioenen van medewerkers van DuPont in Nederland worden vanaf 2017 beheerd door een bestaand Europees pensioenfonds van DuPont in België. De FNV heeft met DuPont Nederland een collectieve pensioenovereenkomst (CPO) afgesproken. Medezeggenschap en bestaande financiële regels, afgesproken met de FNV, blijven bestaan.

Piet Janssen, bestuurder FNV: ‘De ‘slagboom bij Hazeldonk’ is door de Belgische toezichthouder opengezet. Deze heeft ingestemd met de verhuizing. Het voorstel is nog in behandeling bij de Nederlandsche Bank.’

Ook de FNV wilde deze overgang naar het Europese fonds in België en heeft zich er sterk voor gemaakt. Janssen: ‘Dit is de eerste keer dat we meewerken aan het verplaatsen van een pensioenregeling naar België. We doen dit omdat het in dit geval op een goede manier geregeld wordt. Het overgaan leidt tot een toekomstbestendige regeling voor werknemers en minder kosten voor de werkgever.’
Vakbondspositie verstevigd

De vakbondspositie is in de nieuwe regeling verstevigd. De in Nederland bestaande financiële afspraken zoals het premieniveau en de bijstortingsverplichting van de werkgever blijven ongewijzigd. De pensioencomités en de ondernemingsraden krijgen een sterke rol in de medezeggenschap van het nieuwe fonds. Ook hierover zijn met de werkgever afspraken gemaakt.

Eind 2016 eindigt de aansluiting van DuPont de Nemours, DuPont Filaments en Genencor International bij het Chemours Pensioenfonds. Het DuPont European Pension Fund (DEPF) wordt de nieuwe uitvoerder van de pensioenregelingen vanaf 1 januari 2017. Dit geldt voor nieuwe pensioenopbouw, maar ook voor pensioenen die in het verleden zijn opgebouwd.

De medezeggenschap van het huidige verantwoordingsorgaan gaat over naar de Pensioencomités en de Ondernemingsraden van DuPont. De inhoud van de pensioenregelingen, zowel de eindloonregeling (die geldt voor DuPont Dordrecht en Landgraaf) als de middelloonregeling (die geldt voor Leiden) blijven onaangetast.

Bij de DuPontregelingen zijn ongeveer 400 werknemers betrokken, met ongeveer 235 miljoen euro aan opgebouwd pensioenkapitaal.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.