Vijfdeklasser allerbeste bij Nederlandse Wiskunde Olympiade

14 november 2015
Vijfdeklasser allerbeste bij Nederlandse Wiskunde Olympiade

DORDRECHT - De veertienjarige Levi van de Pol uit Veenendaal heeft in de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2015 als enige de maximale score behaald. Daarmee werd hij niet alleen winnaar in de categorie vierde klas en lager, maar versloeg hij ook alle vijfde- en zesdeklassers. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdagmiddag 13 november nam Levi zijn prijs van 250 euro in ontvangst.

Deze prijsuitreiking werd vrijdag 13 november om 15:00 uur georganiseerd op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Naast Levi ontvingen tijdens de prijsuitreiking nog veertien scholieren een prijs. In de categorie klas 6 kwam Matthew Maat uit Enschede als beste uit de bus, in de categorie klas 5 was Ludo Dekker uit Dordrecht de beste. De vijftien prijzen, variërend van 50 tot 250 euro, zijn beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Algemeen
De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren met belangstelling voor wiskunde. De speelse maar uitdagende opgaven testen de deelnemers op creativiteit en wiskundig inzicht. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. Aan de eerste ronde van de olympiade namen in januari 2015 10227 leerlingen van 354 verschillende scholen uit het hele land. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse Wiskunde Olympiade dat meer dan 10000 leerlingen deelnamen. De beste deelnemers per categorie zijn uitgenodigd voor de tweede ronde. Hieraan deden op 13 maart 2015 in totaal 945 leerlingen mee, verspreid over twaalf universiteiten.

Finale
Aan de finale op vrijdag 18 september 2015 op de Technische Universiteit Eindhoven namen 148 leerlingen deel. De finale bestond uit vijf open opdrachten met elk een maximale score van 10 punten. Voor deze opgaven was drie uur beschikbaar. De beste vijf leerlingen uit elke categorie kregen een prijs. Bij een gelijke score in de finale bepaalde het aantal punten uit de vorige rondes de einduitslag. Voor een overzicht van alle 15 prijswinnaars van 2015, zie onder.

Nationale selectie
Samen met nog 17 andere veelbelovende finalisten krijgen deze 15 prijswinnaars een uitnodiging voor een intensief trainingsprogramma in de periode november t/m juni. Uit deze nationale selectie zullen zes leerlingen geselecteerd worden voor het team dat Nederland komende zomer vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade in Hong Kong. Daarnaast worden er vier meisjes geselecteerd voor de European Girls’ Mathematical Olympiad in Roemenië en tien leerlingen voor de Benelux Mathematical Olympiad in Nederland. Het trainingsprogramma vindt plaats onder leiding van Birgit van Dalen
Nederlandse Wiskunde Olympiade – PB15-005 1 www.wiskundeolympiade.nl (Universiteit Leiden, Aloysius College Den Haag) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Utrecht).

De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, Noordhoff Uitgevers, ASML, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht, Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, Rabobank en Shell.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.