Oranjerie Weizigt in Dordrecht blijkt een vergeten monument te zijn, maar wellicht is er hoop

15 november 2016
Oranjerie Weizigt in Dordrecht blijkt een vergeten monument te zijn, maar wellicht is er hoop

DORDRECHT - Een vergeten monument dat de tand des tijds niet lijkt te kunnen weerstaan gaat Elisabeth van Heiningen ter harte. Op RTV Dordrecht zegt zij toch gisteren en vandaag signalen te hebben vernomen dat er iets wordt gedaan. Als dat niet gebeurt, gaat het monument eraan.

De voorzitter van de stichting Historisch Platform doelt op de ORANJERIE bij het voormalig landgoed Weizigt nabij de Spuiweg-tunnel. ,,Als we geen aandacht geven aan dit monument, dan weten wij dat het er straks niet meer is",  aldus Van Heiningen. Vroeger viel het monument meer op: Voor 1936 was er nog geen tunnel en was de spoorweg overgang van Dordrecht-centrum naar het beginnende Krispijn haast voor de deur van de Oranjerie.

Twaalf en elf jaar geleden schreef zij twee artikelen over de ORANJERIE uit 1838. Ze hoopte zo voor dit toekomst de Oranjerie met een passende bestemming te kunnen behouden. Afdeling monumentenzorg van de gemeente Dordrecht kwam in 2009 met een bouwkundig onderzoek van 23 pagina's. Tijdens het eerste historisch debat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 uitte Elisabeth haar zorg voor de monumenten.

Zij weet dat er allerlei plannen zijn gemaakt om wat met het monument te doen, waaronder een verplaatsing want het stond dicht bij de spoorlijn.  ,,Mijn conclusie is nu, dat we blijkbaar de tijd tegen hebben om nog iets met dit monument te gaan doen. Het is stil geworden rondom de Oranjerie.

(bron gemeente Dordrecht)

De Oranjerie van het voormalig landgoed Weizigt ligt nu in het stadspark Weizigt aan de zuidkant van het station in Dordrecht, verscholen tussen bomen en het spoor. De oranjerie - een rijksmonument - is gebouwd in 1838, vermoedelijk door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher jr. In 1886 is er een washuisje tegenaan gebouwd. Door functiewijzigingen van het landgoed en haar omgeving (het opschuiven van het spoor) heeft ook de oranjerie/washuis haar functie verloren.

Al enige tijd wordt nagedacht over een nieuwe bestemming voor de gebouwen. Om meer inzicht te krijgen in de monumentale en cultuurhistorische waarden van de gebouwen in context met hun omgeving heeft de gemeente Dordrecht een PDF-bestandbouwhistorische verkenning (3688 kB) gevraagd. Het onderzoek richt zich op het analyseren van de onderlinge samenhang, vorm, constructie, gebruikte bouwmaterialen en de afwerking van de oranjerie. Hieruit volgt een cultuurhistorische, architectuurhistorische en bouwhistorische waardestelling. Deze uitkomsten dienen als uitgangspunt voor de (on)mogelijkheden voor herbestemming en restauratie van de Oranjerie en het washuis.

(aldus de aankondiging van de studie).

(bron gemeente Dordrecht over monumenten Weizigt)

De villa, oranjerie en koetshuis van het oude landgoed zijn alle drie Rijksmonumenten. De villa uit 1794 staat aan de rand van het Weizigtpark en is in gebruik als kantoor. De oranjerie uit 1838 waar vroeger tropische planten stonden staat buiten het huidige park. Het koetshuis uit 1886 ligt in het Weizigtpark. Het Koetshuis is in gebruik door duurzaamheidscentrum Weizigt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.