Gemeenteraad stemt in met nieuwe koers voor de Bibliotheek AanZet

16 november 2016 door Hennie van der Zouw
Gemeenteraad stemt in met nieuwe koers voor de Bibliotheek AanZet

DORDRECHT - De Dordtse gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel voor de Bibliotheek van de Toekomst. Dat voorstel maakte de Bibliotheek AanZet samen met voormalig wethouder Bert van de Burgt en huidige wethouder Peter Heijkoop. De Bibliotheek gaat de komende jaren verder veranderen naar een moderne informatiebibliotheek waar elke Dordtenaar terecht kan om zichzelf te ontwikkelen, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van de Bibliotheek AanZet: “We zijn blij dat de gemeenteraad onze toekomstvisie ondersteunt. De Bibliotheek is al enige tijd bezig te vernieuwen. Onze proeftuin, de Blauwe Kamer, is daar een goed voorbeeld van. Het laat zien hoe we met en voor de stad activiteiten organiseren. De komende jaren zullen nog meer veranderingen merkbaar zijn. We nemen de inwoners en organisaties van de stad mee in de stappen die we daarvoor gaan zetten.”

Informatiebibliotheek voor iedereen
De Bibliotheek speelt een belangrijke rol als vinder en verbinder van informatie. In dit digitale tijdperk lijkt het of iedereen makkelijk aan de juiste informatie kan komen; op internet is alles immers met een paar kliks te vinden. In de praktijk blijkt er zóveel informatie te zijn dat de relevantie en betrouwbaarheid moeilijk te beoordelen is. Bovendien wordt informatie pas kennis door het in een bepaalde context te plaatsen. De Bibliotheek ondersteunt daarbij en doet dat niet alleen, maar als onderdeel van een sterk kennisnetwerk met Dordtenaren en partnerorganisaties in onderwijs, welzijn, cultuur en de gemeente. Iedereen is welkom met de meest uiteenlopende vragen: van belastingaangiftes tot werkstukken en van inburgeren tot mantelzorgen. De Bibliotheek heeft niet per se alle expertise zelf in huis, maar brengt inwoners samen met het meest relevante en betrouwbare antwoord. Ongeacht of dat antwoord in een boek, (online) artikel, andere Dordtenaar of een organisatie zit.

Basisvaardigheden
De dienstverlening van de Bibliotheek gaat al lang veel verder dan het uitlenen van boeken. Omdat nog niet iedereen kan meekomen in de samenleving, richt de Bibliotheek zich op het ontwikkelen van basisvaardigheden die aansluiten bij haar expertise. Door het voorkomen en bestrijden van achterstanden op het gebied van taalvaardigheid, leesvaardigheid en digitale vaardigheid wordt de zelfredzaamheid van de Dordtenaren vergroot. Dat gebeurt nu al, en wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Mede omdat dit een belangrijke voorwaarde is om van de vernieuwde dienstverlening gebruik te kunnen maken.

Zelfontplooiing
Ook wie al over bovengenoemde basisvaardigheden beschikt, kan zich bij de Bibliotheek verder ontwikkelen en een volgende stap zetten. Door de snelheid van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, is een leven lang leren voor iedereen van 0 tot 100 van belang. In de Bibliotheek komen Dordtenaren in aanraking met nieuwe technologieën, ideeën en verhalen. Het is dé plek in de stad waar creativiteit, nieuwsgierigheid en kritisch denken worden gestimuleerd. Of je nu kennis wil halen of delen, iedereen is welkom in de Bibliotheek!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.