Dordrecht voert 'Hartveiligwonen' in

18 november 2016 door Hennie van der Zouw
Dordrecht voert 'Hartveiligwonen' in

DORDRECHT - Dordrecht heeft eind vorig jaar besloten haar omgeving Hartveilig te maken. Met HartveiligWonen verbetert de gemeente de acute zorg met een krachtig reanimatienetwerk van vrijwilligers en Automatische Externe Defibrillators (AED’s). Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een circulatiestilstand, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd. De gemeente start dit jaar met het opbouwen van dit belangrijke netwerk.

Informatieavond
Om het reanimatienetwerk op te bouwen zijn veel vrijwilligers en AED’s nodig. De gemeente is daarom op zoek naar mensen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen. Aan verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, wordt ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor HartveiligWonen. Bent u in het bezit van een erkende reanimatie/AED-training of bent u bereid deze te volgen? Registreer uzelf dan als vrijwilliger op www.hartveiligwonen.nl. Zo kan ook Dordrecht Hartveilig worden. Veel vragen worden beantwoord op de website of op de informatieavond. Deze avond vindt plaats op woensdag 30 november in de Raadzaal van het Oude Stadhuis. Start is om 20.00 uur. HartveiligWonen bestaat uit vrijwilligers die wonen en/of werken in de gemeente en die getraind zijn om te reanimeren en/of te defibrilleren. Deze vrijwilligers worden opgeroepen door de meldkamer van 112, wanneer een hartstilstand wordt vermoed. Alarmering kan via een app op de telefoon of via een sms-bericht. Gealarmeerde vrijwilligers wordt gevraagd te reageren op de oproep. De ingezette vrijwilligers krijgen via hun smartphone de exacte locatie van de calamiteit en/of de AED door, inclusief routebeschrijving. De vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt. Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand. Snelle hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. Het lukt een ambulance niet altijd om binnen deze tijd bij een slachtoffer te zijn. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, wordt de kans om een hartstilstand te overleven vergroot.

Ook op de website www.hartveiligwonen.nl staat veel informatie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.