'Het jochie uit Krispijn vertelt verder'¦' Nieuw boek van Cor Prins gepresenteerd bij de Wijnstok

21 november 2016 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Het is eindelijk zover; het derde werk van de hand van de Dordtse Cor Prins ligt in de winkels. Het boek, genaamd 'Het jochie uit Krispijn vertelt verder…' werd op 19 november gepresenteerd bij de Wijnstok aan de Dubbelsteynlaan West 70.

De auteur is 83 jaar, maar dat zou niemand hem geven als je kijkt naar de snelheid waarmee hij zijn boeken schrijft. Zijn eerste 'Een jochie uit Krispijn in de crisis- en oorlogsjaren' kwam uit in 2010. Zijn nieuwe boek is een vervolg hierop. "Nu heet het 'Hét jochie uit Krispijn", zegt Cor terwijl hij wijst naar het woord op het boek. "Zie je, nu is het een bepaald lidwoord." De 83-jarige Dordtenaar hoopt dat dit net zo'n succes wordt als de eerste, daar werden meer dan 2000 exemplaren van verkocht.

Zijn nieuwe boek gaat over zijn tijd in de wijken Krispijn, Wielwijk en Zuidhoven. Hij vertelt over de dingen die hij daar heeft meegemaakt. "Net als die keer dat ik in de tuin aan het werken was en er een jongetje kwam aanrennen 'Meneer? Mijn vriendje ligt in het water', zei hij. Toen ik op de plek aankwam, lag het jochie al op de bodem", zegt Cor terwijl hij zijn wenkbrauwen optrekt. "Een kennis van mij begon meteen met kunstmatige ademhaling en toe heb ik hem op zijn kop gehouden. Hij liep helemaal leeg." Cor doet voor hoe hij het toen aanpakte en zakt weer terug in zijn stoel met een glimlach. "Dat jochie heeft het overleeft."

Tot de 80
Als hem gevraagd wordt naar zijn verwachtingen, reageert hij nonchalant. "Ik had al nooit verwacht dat mijn eerste boek zo goed zou lopen." Dat hij ooit drie boeken zou schrijven, heeft hij ook nooit zien aankomen: "Ik dacht geen 80 te worden. Nu ik eenmaal 83 ben, denk ik daar niet meer over na. Die boeken zijn een manier om mijn geheugen op papier te krijgen", vertelt Cor. "Je onthoudt nooit iets voor de volle honderd procent en als een ander het moest schrijven, had het er waarschijnlijk heel anders uitgezien."

Tot nu toe beleeft Cor erg veel plezier aan het schrijven van zijn eigen boeken. "Ik ga door met schrijven zolang ik leef. Het is natuurlijk ook een manier om voort te blijven leven", zegt hij lachend en met een glimp van trotsheid op zijn gezicht. Wie denkt dat dit wel eens zijn laatste boek zou kunnen zijn, heeft het mis. Cor is al weer bezig met zijn vierde. Bovendien is dat niet het enige waar hij zijn tijd aan besteedt. Hij is ook nog fiscalist en heeft een eigen kantoor. "Misschien wordt het wel eens tijd om daar langzaamaan mee te gaan stoppen", zegt hij glimlachend. Wanneer zijn volgende boek precies uitkomt, is nog niet bekend.

Op zaterdag 19 november werd zijn nieuwe boek om 11.00 uur gepresenteerd in de Wijnstok aan de Dubbelsteynlaan West 70. Hier was ook een vertegenwoordiging van de gemeente bij. Op zaterdag 26 november gaat Cor zijn boeken signeren bij Vos & Van der Leer aan de Voorstraat 258 A. Om 11.00 uur is iedereen welkom om Cor in levenden lijve te ontmoeten.

Het boek 'Het jochie uit Krispijn vertelt verder' wordt eerst getoond aan genodigden. Daarna, vanaf 12.15 tot 15.00 uur kan iedereen binnenlopen voor een gesigneerd exemplaar. Ook worden er diverse films over Dordrecht vanaf de jaren 50 vertoont. Tot nu toe beleeft Cor erg veel plezier aan het schrijven van zijn eigen boeken. "Ik ga door met schrijven zolang ik leef."

Co Prins overhandigde 19 november het boek aan de Jan.Alleblas van het gemeentelijk archief die daarna nog een toespraak hield over de oude tijden van Dordrecht. Jan begon in 1974 bij het archief toen dr. Th. Jensma nog de gemeentearchivaris was.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.