De Hoop helpt bij stoppen met roken

02 september 2016
De Hoop helpt bij stoppen met roken

DORDRECHT – Mensen die willen stoppen met roken kunnen vanaf nu daarvoor hulp krijgen bij De Hoop ggz. De Hoop biedt deze hulp vanuit haar zes poliklinieken in Amersfoort, Dordrecht, Houten, Rotterdam, Veenendaal en Vlissingen. Een groot deel van de behandeling kan men thuis doorlopen.

In dertien wekelijkse sessies krijgt de cliënt professionele begeleiding op basis van cognitieve gedragstherapie. Waar nodig wordt ondersteuning met medicijnen geboden. De intake vindt plaats bij één van de poliklinieken van De Hoop. De cliënt doorloopt een aanzienlijk deel van
de behandeling thuis, in de vorm van skypecontact, huiswerkopdrachten en e-health. Er is een verwijsbrief van de huisarts nodig om in aanmerking te komen voor deze behandeling, die door een groot aantal zorgverzekeraars wordt vergoed.

De Hoop biedt al jarenlang hulp bij verslaving en ook bij psychische problemen. Het stoppen met roken was voor veel cliënten van De Hoop een onderdeel van de behandeling. Nieuw is dat er nu een zorg aanbod is dat zich specifiek richt op mensen met een tabaksverslaving. Het aanbod is bedoeld voor rokers die diverse stoppogingen achter de rug hebben, daarnaast voor mensen met bijvoorbeeld COPD of longklachten en ook voor zwangere vrouwen en hun partner.

Arjen Catsburg, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij De Hoop ggz, heeft het behandelprogramma om te stoppen met roken mede opgezet. Hij vertelt : “Er wordt tegen verstokte rokers zo makkelijk gezegd dat ze moeten stoppen. Natuurlijk weet je als roker hoe schadelijk het is, voor jezelf en de mensen om je heen. En bij De Hoop weten we dat het veelal gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Stoppen met roken gaat vaak gepaard met aanzienlijke lichamelijke ontwenningsverschijnselen en is in die zin een zware verslaving. Bovendien ben je er vaak niet met alleen de wil om te stoppen. Je zit vast aan het roken door bepaalde denk- en gedragspatronen, waardoor ook een verandering in denken en doen nodig is om er
blijvend van af te komen. Ook dat vormt een belangrijk aspect van onze behandeling. “Kijk voor meer informatie over het zorgaanbod voor het stoppen met roken op www.dehoop.org/roken
.
De Hoop ggz
De Hoop is een evangelische ggz-instelling voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychiatrische problemen en verslavingsproblemen. Poliklinische zorg, klinische zorg en deeltijdbehandeling behoren tot de mogelijkheden. Ook zijn er verschillende woonvormen voor begeleid en beschermd wonen. De Hoop heeft locaties in Amersfoort, Apeldoorn, Beekbergen, Dordrecht, Houten, Rotterdam, Veenendaal en Vlissingen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.