Columnist Kees Thies neemt bestuur RTV Dordrecht op de korrel

01 december 2016
Columnist Kees Thies neemt bestuur RTV Dordrecht op de korrel

DORDRECHT - Hert huidige bestuur van de stichting RTV Dordrecht gooit de handdoek in de ring. De gemeente Dordrecht zou de omroep structureel te weinig subsidie geven. De vraag is nu direct actueel: Wie gaat nu de verantwoording nemen om voor de periode 2008-2022 om een nieuwe zendmachtiging aan te vragen? Het huidige bestuur wil richting Commisariaat voor de Media in elk geval niet meer bewegen en uiterlijk 1 maart 2017 weg zijn.

Columnist Kees Thies geeft in AD De Dordtenaar zijn visie op het nieuwe debat rond de locale omroep:

Hoe verbloem je leugens, onkunde en falen? Nee, da's geen nieuwe Teleac-cursus, maar mocht die 'leergang' nou tóch ergens worden aangeboden, dan hoeft het bestuur van RTV Dordrecht zich hier niet meer voor in te schrijven.
Verdwijn desnoods een dagje van de planeet, maar lieg niet

Dat bestuur maakte gisteren bekend op te stappen en laten we eerlijk zijn, dat kon Stevie Wonder zelfs zonder hond of stok al enige tijd zien aankomen. Een bestuur zonder visie of slagvaardigheid loopt namelijk altijd een keertje tegen de lamp, aangezien structureel falen nu eenmaal een beperkte houdbaarheid heeft. Dat toonden eerdere besturen van de lokale omroep (zich aangetrokken voelend door het kennelijk geilmakende woordje 'televsie') in het recente en verre verleden al aan.

Ook de laatste drie hoofdredacteuren wisten van het eeuwige couveusekindje RTV Dordrecht (of TROM) nooit een zelfstandig ademend wezentje te maken. Zij pakten hun maandloontje uit de subsidieruif, poogden de vrede op de werkvloer een beetje te bewaken en brulden zo nu en dan om nóg meer geld. Als het om geloofwaardigheid gaat, spande de laatste voorzitter, René Portielje, deze week de kroon. Hij loog glashard tegen onze verslaggever die al ruim een etmaal lang op de hoogte was van zijn aanstaande vertrek. Dát komt natuurlijk wel vaker voor... dat een journalist (dankzij interne 'lekkages') iets eerder weet dan dat je dat als organisatie bekend wilt maken, maar word je dan als bestuurder, spelend met gemeenschapsgeld, vervolgens geconfronteerd met de vraag of het wáár is, ga de boel dan vooral niet belazeren. Zeg dat je het niet kunt bevestigen of ontkennen, sluit een dealtje met de verslaggever ('Ik kan nu niks zeggen, maar morgen ben je de eerste'), verdwijn desnoods een dagje van de planeet, maar lieg niet.

Ik weet niet wat die Portielje verder nog in het leven doet, maar als bestuurder ga ik die man, die nu óók nog eens de schuld van zijn falen op wethouder Piet Sleeking schuift, in ieder geval nooit meer serieus nemen. Deze gemeente is vele jaren achtereen al veel te royaal voor de lokale omroep geweest. Het is de hoogste tijd dat er eens iemand aan de noodrem trekt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.