Groeiende belangstelling voor verkiezing Dordtenaar van het Jaar

02 december 2016

DORDRECHT - Voor de verkiezing Dordtenaar van het Jaar bestaat een groeiende belangstelling. De verwachting is dat er dit jaar meer mensen zullen stemmen, dan de drieduizend bij de vorige aflevering. Dit meldt AD De Dordtenaar.

De krant houdt voor de derde keer op rij de verkiezing Dordtenaar van het Jaar. En net als in voorgaande jaren bepalen de lezers wie deze eretitel in de wacht sleept. De tien finalisten zijn bekend. Tot en met 14 december kun je stemmen van de website van de krant op de Dordtenaar die het meest voor de stad heeft betekend.

De krant stelt de tien op de volgende wijze voor:

Elio Barone
Twee dagen nadat het licht definitief op groen werd gezet voor de plannen voor de insteekhaven bij de Dordtse Stadswerven, heeft Barone een plekje veroverd bij de finalisten. Barone bedacht de eerste creatieve ideeën voor die haven, maar het is zeker niet het enige dat hij voor de stad heeft bedacht. Samen met zijn broer Sirio heeft hij het bedrijf Imbarcazione Barone. Sinds 2008 varen de Barone-broers door de havens van Dordrecht. Elke dag weer laten ze de stad zien vanaf de mooiste plek: het water. ,,Ik ben een bouwer en een pionier, maar bovenal zie ik in de spiegel een enthousiaste Dordtenaar'', zegt hij over zichzelf. ,,Ik ben verknocht aan de stad.''


Hülya Celik
De voorzitter van de Stichting Wezenlijk, die zich sinds 2010 inzet voor mensen met emotionele problemen, werd massaal voorgedragen door Dordtenaren als kandidaat voor de titel. Uit alle hoeken werd haar naam genoemd. ,,Zij heeft ons zo vaak geholpen met allerlei problemen.'' Of: ,,Het is de kanjer van het jaar. Door haar heb ik het weer goed'', motiveert Nesmi Gursoy. ,,Ze is een grote motivator die vanuit haar hart mensen wil steunen'', schrijft Ivonne van de Sanden in een e-mail.

Anderen roemen Celik voor haar andere vrijwilligerswerk voor onder meer NL Doet en Dordt Literair.

Gerrit Drenth
De kersverse eigenaar van café 't Bevertje aan de Johan de Wittstraat trok maar liefst 33.000 euro uit om de aapjes van V&D in Dordrecht te houden. Het gaat om de bimbobox, die vroeger in het warenhuis stond. De box keerde terug naar Dordrecht, maar na het faillissement van het warenhuisketen ging de kast met de rest van de inventaris onder de hamer. Op de veiling bood Drenth veel geld voor de box. Niet voor de publiciteit of om bezoekers naar zijn café te trekken, want Drenth stuurde de bimbobox op tournee langs Dordtse zorgcentra. Onder meer bij het Parkhuis en Vreedonk konden oudere bewoners zo teruggaan naar lang vervlogen tijden.

Bernhard v.d. Ende & Bart v.d. Brugge
Twee Dordtenaren die hun stad op de kaart zetten met een kledinglijn. De term 'bèèèh' lag in de stad van de Schapekoppen wat dat betreft voor de hand. ,,Het was midden in de nacht, maar ik wist meteen, dit is hem'', zegt Bernhard (l) over de geboorte van het merk. ,,Het zou geweldig zijn als we van de zomer op het terras zitten en allemaal Dordtenaren met onze truien voorbij lopen'', zeiden ze in maart. Kort daarna kwam hun droom uit en zijn geregeld Dordtenaren in zulke truien te zien. ,,.Ze hebben met hun lijn Dordrecht weer cool gemaakt onder jongeren en een positieve bijdrage geleverd aan het imago van de stad'', motiveerde bijvoorbeeld Patricia Syihab.

Piet Jiskoot
De 95-jarige Dordtenaar werd dit jaar even bekende Nederlander door zijn optreden bij De Wereld Draait Door, waar hij aan tafel onder meer in discussie ging met SGP'er Kees van der Staaij over het recht op een zelfgekozen levenseinde.

Jiskoot strijdt al vele jaren voor het recht van senioren op een euthanasiepil. Mocht het einde naderen, dan kan een mens op een zelfgekozen tijdstip en op een zelfgekozen plek in alle rust afscheid nemen van het leven, is zijn redenering. ,,Het niet verstrekken van de pil is misdadig'', aldus de Dordtenaar.

Jasmijn de Koning
Eén van de grootste evenementen van de stad is de City Swim. Oftewel Swim to fight Cancer. Het is naar Dordrecht gehaald door Erik van Heijningen, die hiervoor vorig jaar al een nominatie verdiende, maar naast het eremetaal greep. Dit jaar zijn er twee kandidaten van de organisatie naar voren geschoven. Jasmijn de Koning omdat ze zij één van de drijvende krachten is die bij de tweede editie van het festijn meer dan 2 ton binnenhaalde voor onderzoek naar kanker. ,,Ik vind haar het toonbeeld van bewoners die hun kennis en expertise belangeloos inzetten om mooie dingen te organiseren waar de rest van de stad van mag genieten'', aldus een van de inzenders.

Piet de Meer
Al meer dan dertig jaar is Piet de Meer één van de gezichten van de lokale journalistiek. Eerst voor weekblad Woensdag en later voor de Stem van Dordt. ,,Omdat hij tot ver buiten Dordrecht deze stad bekendheid geeft en de reputatie behartigt'', schrijft Jos van Rijsingen. ,,Het is zijn lust en zijn leven, niet zijn werk'', zegt Jan van der Straaten. ,,Een man die zo betrokken is met Dordrecht verdient deze nominatie'', aldus Rob Peters.

De Meer is getroffen door een ernstige vorm van huidkanker en moest vaak onder het mes. ,,Voor mij heeft zijn huidige omstandigheid totaal niet meegespeeld om hem te nomineren. Onbaatzuchtig en met elegante pen'', aldus van der Straaten.

Karin van der Sluis
Karin van der Sluis is de tweede kandidaat van de Dudok City Swim die vaak genoeg werd voorgedragen voor een finale-plek. Het steuntje in de rug van AD-columnist Kees Thies legde haar zeker geen windeieren. ,,Als één van de vele 'onzichtbare' vrijwilligers van Swim to Fight Cancer, verdient een plekje bij de DVHJ-kandidaten. Zij staat wat mij betreft symbool voor alle vrijwilligers van de City Swim, die jaarlijks bergen werk verzetten om van dit evenement het succes te maken dat het ook geworden is'', schreef Thies, waarna onder meer Joke Leder haar voordroeg. ,,Toppertje'', zegt zij. Ook 'concurrent' Jasmijn de Koning nomineerde haar. ,,Een nominatie is verdiend.''

Alex Verburg & Edwin Roestenberg
Verburg en Roestenberg sloegen de handen ineen en besloten in het opgeknapte voormalige postkantoor aan de Johan de Wittstraat een restaurant annex gastrobar te beginnen. De heren hebben als eigenaren van respectievelijk Oliva en Gusto in Rotterdam en visrestaurant De Stroper in Dordrecht flinke ervaring in de horeca. Al heel snel bleek de zaak, die wordt opgesierd met een brief van Vincent van Gogh uit de tijd dat die in Dordrecht woonde, een schot in de roos. Ze worden in één van de vele nominaties geroemd om hun creativiteit en levendigheid die Post toevoegt aan de stad. ,,Een ontmoetingsplek voor iedereen'', schrijft de familie Nobel.

Joop Vastenhoud
Het kloppende blueshart van Dordrecht, die als muzikant van alles doet om geld in te zamelen voor goede doelen. Zo houdt hij geregeld Goodwill Concerts, waarmee voor onder meer het dierenasiel Louterbloemen of de Voedselbank geld of zelfs houdbaar voedsel wordt ingezameld. Ook werd er dit jaar 2.000 euro bij elkaar gespeeld voor de stichting Ambulancewens. ,,Ik nomineer hem vanwege zijn inzet voor behoeftige dieren en mensen'', motiveert Lilian Muilwijk. ,,Er is tegenwoordig weer een behoorlijke muziekscene in Dordrecht en Joop met zijn acties is daar zeker debet aan'', onderbouwt Berry Jansen de nominatie van Vastenhoud.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.