Volop activiteiten rondom kerst, waaronder de Kerstmarkt

07 december 2016
Volop activiteiten rondom kerst, waaronder de Kerstmarkt

DORDRECHT - Rond de kerst zijn er volop activiteiten die in het teken staan van dit feest. Van kerstmarkten tot zangavonden en een lampionoptocht. De redactie licht een aantal activiteiten uit, met als grootste trekker uiteraard de Kerstmarkt. De details van de activiteiten zijn in de agenda terug te vinden. De lijst is nog niet compleet. Geef gerust uw activiteit aan ons door, om de lijst groter te maken.

De Kerstmarkt
Op 16, 17 en 18 december is de jaarlijkse Kerstmarkt in Dordrecht. De iconische havens en historische straten in het centrum worden aangekleed in kerstsferen en vormen daarmee een prachtig decor voor de grootste Kerstmarkt van Nederland.

De Kerstmarkt Dordrecht heeft een route van 2,5 km aan kramen en pagodes. Bezoekers kunnen langs de bijna driehonderd kramen struinen, en zoeken naar leuke cadeaus voor onder de kerstboom. Het aanbod op de kramen varieert van woon- en tuinaccessoires tot kerstdecoraties en streekproducten. Op verschillende plekken langs de route kan de bezoeker genieten van lekkernijen als churros of flammküchen, en natuurlijk glühwein en warme chocolademelk.

Op verschillende locaties op de Kerstmarkt worden activiteiten georganiseerd. Op het Stadhuisplein is het muzikale winterterras. Hier vindt op vrijdag, zaterdag en zondag de bekende Christmas sing-a-long plaats. Tevens is het Kersttheater terug in de Grotekerkstuin, waar ook een levende kerststal is te vinden. Op de Grote Markt is er gedurende het hele weekend entertainment van Cirque Moustache. Dit is een kinderkerstcircus voor de hele familie. Verder zijn er op de route gospelkoren en kunst & antiek in de grote pagode van Kunstrondje Dordt op de Aardappelmarkt.

Tijdens de Kerstmarkt Dordrecht kunnen bezoekers op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent het programma en de activiteiten via de social media kanalen van de Kerstmarkt. De organisatie nodigt bezoekers van harte uit om hun kerstmarkt moment te delen op social media met de hashtag #kerstmarktdordrecht. Daarnaast is alle praktische en up-to-date informatie te vinden op de (mobiele) website van de kerstmarkt: www.kerstmarktdordrecht.nl.

Let op: Verstoorde dienstregeling NS vanuit Rotterdam
Op de zaterdag en zondag van de Kerstmarkt zijn er omvangrijke werkzaamheden op het spoor rondom Rotterdam. Hierdoor is de Kerstmarkt minder goed bereikbaar indien u via Rotterdam reist. Door de werkzaamheden dient u een deel van de reis per NS-bus af te leggen. Kijk op de website voor alle praktische informatie: www.kerstmarktdordrecht.nl

Openingstijden van de markt zijn: zondag van 11:00 - 18:00 uur, vrijdag van 10:00 - 21:00 uur, zaterdag van 10:00 - 21:00 uurExpoKerststalletjes in De Prinsemarij
Vanaf vandaag is er een tentoonstelling van kerststalletjes in de gang van De Prinsemarij van Het Spectrum aan de Nassauweg 2, te Dordrecht. Deze is elke dag te bewonderen tijdens de openingstijden van het restaurant.

Decembermark in Vreedonk
In Vreedonk aan de Vreedonklaan 2 vindt donderdag 8 december een Decembermarkt plaats. Deze is te bezoeken van 10.00 tot 15.00 uur.

Concert Orchest-Vereeniging: Wintergeluiden
Op zaterdag 10 december a.s. om 20:15 geeft de Dordtse Orchest Vereeniging in de Augustijnenkerk, Voorstraat 216 een concert met als thema Winter Geluiden.

Kerststal, Stichting Voorlezen en Switch in de Wilhelminakerk
De kerststal van de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, is te zien vanaf zondag 11 december t/m zondag 1 januari, tijdens de erediensten in die periode. De kerk is bovendien op 10 en 17 december van 14.00 tot 17.00 uur open. Op 10 december zijn er twee optredens van het vocaal dameskwartet Switch (14.30 en 15.30 uur), afgewisseld met het voorlezen van kerstverhalen onder de kerstboom door Vrijwilligers van de Stichting Voorlezen.

Kerstmarkt in De Sterrenlanden
De jaarlijkse kerstmarkt in De Sterrenlanden aan de Minnaertweg 4, is donderdag 15 december te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Er is van alles verkrijgbaar: schilderijen gemaakt door bewoners, make- up, parfum, sieraden, kerstkaarten, kalenders, kerststukjes en creatieve artikelen.

Kerstzangavond in de Julianakerk
Kerstzangavond op 15 december in de Julianakerk  van 19:30 tot 21:00 uur met o.a. het kerstoratorium een nieuw begin van Johan Bredewout. Medewerking door: Jeugdkoor ‘Hosanna’o.l.v. Ellen van Zandwijk, Gemengd koor ‘Vox Humana’en Mannenkoor ‘Tehillim’o.l.v. Lennert Knops, Floris Ouwehand: tenor, Maria Knops: harp, Lianne Laurens: fluit, Jan Paul Lagendijk: trompet, Laurence Fierens: piano, Jan Peter Teeuw: orgel.

ComCafé met thema feestdagen
Praat mee, luister en inspireer over het thema 'feestdagen'. Op donderdag 15 december is er van 13.00 tot 14.30 uur het ComCafé in de Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht. De bedoeling is om gestructureerd én met professionele begeleiding met elkaar in gesprek te gaan over verschillende thema's. ComCafé geeft ruimte voor échte ontmoeting met anderen. Iedereen is van harte welkom! Vooraf aanmelden is gewenst.

Kerstconcert met het Singelkoor en kinderkoor De Waterdruppels
Op vrijdag 16 december a.s. is er een speciale samenwerking tussen het Singelkoor en kinderkoor ‘De Waterdruppels’, beiden uit Dordrecht. Deze koren geven dan een gezamenlijk kerstconcert. De muzikale leiding is in handen van de beide dirigenten: Miriam Lindemans en Jolanda den Houter. Het concert vindt plaats in De Wijnstok, Dubbelsteynlaan-West 70. De kerk gaat om 19.00 uur open, het concert begint om 19.30 uur.

Crescendo en Hemelsbreed
Op vrijdagavond 16 december speelt Muziekvereniging Crescendo Sliedrecht samen met koor Hemelsbreed uit Rotterdam een concert in de Antoniuskerk. Zowel Crescendo's A- en B-orkest zullen een spectaculair klassiek programma ten gehore brengen. Uiteraard heeft het programma ook een kersttintje. Het koor o.l.v. dirigent Willem Blonk treedt zowel met Crescendo als met eigen nummers op. Het programma begint om 20:00 uur en de zaal van de kerk gaat open om 19:30 uur. 

Kerstconcert met Charis Music
Op 17 december bent u van harte welkom bij De Hoop, Provincialeweg 70 om 20.00 uur voor een concert van Charis Music. Dit koor met live band heeft als missie om via muziek mensen te verbinden met elkaar en met de Here God.

Kerstfeest in De Grote Kerk tijdens de Kerstmarkt

Feestelijke en ontroerende Kerstklanken in de Grote Kerk, daarmee verrast het  Chr. Gem. Drechtstedenkoor PRAISE HIM opnieuw haar publiek op 17 december. De feestelijke klanken van het Grote Kerktorencarillion zullen niet alleen binnen  maar ook buiten de kerk  klinken. Stadsbeiaardier -Boudewijn Zwart- bespeelt dat Carillon en… in de kerk ook zijn mobiele carillon. Verder werken mee: C.G.Z. Looft den Heer (uit) Notter, Everhard Zwart: orgel, Noortje van  Middelkoop: panfluit, Rineke de Wit: sopraan en hobo. Dordrechts burgemeester Brok verzorgt de evangelielezing. Deze  sfeervolle avond staat onder leiding van Jan Quintus Zwart en begint om 19.30 uur; de deur is open om 18.45 uur.

Kerst Sing-Inn in de Ontmoetingskerk
Op 17 december is er een KERST SING-INN.in de Ontmoetingskerk. Vanaf 14.00 uur speelt de muziekgroep Interval, daarna zullen we, rond half 3, met elkaar bekende en minder bekende kerstliederen zingen onder begeleiding van orgel en piano. Zing mee en kom alvast in kerstsferen. Iedereen die plezier heeft in zingen, is welkom.

Kinderkerstgala
Speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar organiseert ToBe een Kinderkerstgala op zaterdag 17 december. Van 14.30 tot 16.00 uur worden dans-, muziek- en knutselactiviteiten georganiseerd en kunnen de kinderen swingen op (kerst)muziek. Voor deze gelegenheid tovert ToBe theaterzaal Ketel 2 om tot balzaal inclusief kroonluchter in het Energiehuis.

Volkskerstzang m.m.v. Vocaal Ensemble Chantibelle
Op 17 december om 14.00 uur is er een zaterdagmiddagconcert In de Augustijnenkerk met volkskerstzang m.m.v. Vocaal Ensemble Chantibelle o.l.v. Ilona Vooijs - de Kievit en Edwin Vooijs – orgel.

Christmas concert - Yavin and friends
Een sfeervolle en muzikale avond met Yavin & Friends aan de Talmaweg 121 om 19.30 uur. Net als andere jaren weer een prachtig kerstconcert vol afwisseling door verschillende muziekstijlen en speciale acts. Yavin & Friends zal samen met een groot aantal special guests (!) een feestelijke avond

Kerst-Lofprijsavond met Feike ter Velde
Een bijzondere lofprijsavond op 18 december om 19.30 uur die helemaal in het teken van Kerst staat. Feike ter Velde zal op deze avond spreken over het thema "Immanuël, God met ons" aan de hand van Mattheüs 1:24. Er is ook een muzikale bijdrage van Iwan en Rebekka Sahertian.

Kerstconcert Jigdaljahu
Medewerkenden: Jongerenkoor Jigdaljahu o.l.v. Bert Noteboom, Vocalgroup Orpheus uit de Oekraine, Marco den Toom – orgel, Lennart Moree – vleugel. Aanvang 20:00 uur in de Augustijnenkerk

Kerstdiner in De Prinsemarij
Maandag 19 december en dinsdag 20 december om 17:00 uur vinden kerstdiners plaats in De Prinsemarij. Dit is een van de locaties van Het Spectrum aan de Nassauweg 2. De kerstdiners zijn gezellige knusse avonden wat u beslist niet mag missen. U kunt zich nog opgeven tot 9 december.

Kerstmarkt op het Vogelplein
'Vogelplein de buurt zijn we samen' organiseert op 21 december een Kerstmarkt op het Vogelplein. Met ondersteuning door Mee Drechtsteden centrum, Sociaal Team Centrum en Zorgcentrum De Linde. Van 12:00 tot 16:00 uur.

Kerstconcert met Hervormde Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans
Kerstconcert op 23 december in de Augustijnenkerk met Hervormde Gemengde Zangvereniging 'Vox Jubilans' o.l.v. André van Vliet; Marco den Toom, orgel; Wilhelm Groenendijk, trompet. Met samenzang. Aanvang: 20:00 uur, kerk open 19:30 uur.

Levende kerststal bij Duurzaamheidscentrum Weizigt
Op vrijdag 23 december hult Duurzaamheidscentrum Weizigt zich volledig in kerstsfeer. Breng een bezoek aan de levende kerststal op het terras bij Koetshuis Weizigt en zing mee met dameskoor Close4You. Weizigt nodigt iedereen, jong én oud, uit om op sfeervolle wijze de feestdagen in te luiden. Op 23 december van 16.00 uur tot 19.00 uur te bezoeken op het terras van Koetshuis Weizigt.

Kerstviering in De Buitenwacht
Op 24 december is er een kerstviering in De Buitenwacht.  Het thema van dit jaar is “Barmhartigheid, als innerlijke drijfveer”.  Het belooft een hele mooie viering te worden. Een viering vol met muziek, zang en mooi samenzijn! Een multiculturele viering. Voor mensen van alle religies en zonder religie! De viering begint om 21.00 uur.

Lichtjestocht in de binnenstad met het kerstverhaal 'Alles andersom'
Op donderdagavond 24 december is er voor kinderen van 0 tot ongeveer 12 jaar in de Dordtse binnenstad weer een lampionnenoptocht in kerstsfeer. Iedereen kan zelf een lampion meenemen, maar ze worden ook uitgedeeld. Elk kind is, samen met een ouder/verzorger, van harte welkom. Er wordt om 18.00 uur gestart.

Dit kan vanaf 3 punten: Remonstrantsekerk (Cornelis de Wittstraat 28) of de Kruiskerk/Baptistenkerk (Vrieseweg 64) of het Leger des Heils (Kasperspad 28) Er ontstaan slingers van lichtjes die (om ca. 19.30 uur) gezamenlijk eindigen in de Wilhelminakerk (Blekersdijk 41). In alle kerken kun je het Kerstverhaal, een verhaal waarin verteld wordt dat ' Alles andersom' gaat, meebeleven.

Spoor van Licht op kerstavond 
Zaterdagavond 24 december wordt er vanuit de Ontmoetingskerk een lampionnenoptocht gehouden door Sterrenburg 3. Op deze kerstavond verzamelen we vanaf 18.15 uur voor de ingang van de kerk  aan Het Lunenburgplein waarna de tocht om 18.30 uur begint.
Na terugkomst in de kerk begint er om 19.30 uur een feestelijke viering voor jong en oud. Er is een kerstspel te zien, een kinderkoor, trompettist en organist verlenen muzikale medewerking, en er worden veel bekende kerstliederen gezongen. Na afloop van de viering om ongeveer 20.30 uur wacht het warm onthaal met glühwein, warme chocolademelk of limonade met wat lekkers. Iedereen is van harte welkom om mee te doen aan de tocht en/of de viering.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.