Tweede prijs voor Dordtse Taalvrijwilligers bij verkiezing Dordtse Vrijwilligersprijs 2016

09 december 2016 door Hennie van der Zouw
Tweede prijs voor Dordtse Taalvrijwilligers bij verkiezing Dordtse Vrijwilligersprijs 2016

DORDRECHT - Op woensdag 7 december 2016 werd de Dordtse Vrijwilligersprijs 2016 uitgereikt. Uit handen van Wethouder Karin Lambrechts (Zorg & Welzijn) ontvingen de Dordtse Taalvrijwilligers de tweede prijs. Aan die prijs is een geldbedrag van € 1000,- verbonden. Remko Jas van de Bibliotheek AanZet: “De bibliotheek heeft veel aandacht voor het bevorderen van taalvaardigheid. Echt meedoen in de maatschappij begint bij goed kunnen lezen en schrijven. De Dordtse Taalvrijwilligers leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Deze tweede prijs is een enorme blijk van waardering en we zijn er erg trots op.”

Dordtse Taalvrijwilligers
De taalvrijwilligers zijn begonnen in de bibliotheken in Dordrecht met een Taalpunt of Taalcafé: Crabbehof en de Stadsbibliotheek. Bo Aarsbergen van MEE Drechtsteden, Remko Jas, Bibliotheekconsulent Literatuur en Laaggeletterden van de Bibliotheek AanZet voegden alle vrijwilligers die actief waren voor beide organisaties samen tot De Dordtse taalvrijwilligers. Het gaat om een groep van ongeveer tachtig taalvrijwilligers. Bo stuurt de taalvrijwilligers van MEE Drechtsteden aan, en Remko die van de Bibliotheek AanZet. In de toekomst wordt nog nauwer samengewerkt.

Waardering voor vrijwilligerswerk
De Vrijwilligersprijs is bedoeld voor een instelling, organisatie of groep die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vrijwilligerswerk. Het gemeentebestuur wil met de Vrijwilligersprijs alle vrijwilligers in Dordrecht in het zonnetje zetten. De gemeente Dordrecht reikt de Vrijwilligersprijs al sinds 1995 uit. De eerste prijs ging naar Inloophuis Helianthus. Direct na de uitreiking van de Vrijwilligersprijs is er een groot feest voor alle Dordtse vrijwilligers georganiseerd.

Iemand verder helpen die Nederlands wil leren
“Als je iemand Nederlands leert, leer je zo’n persoon ook echt kennen, dat is natuurlijk het mooie ervan. Dat werkt ook de andere kant op. Een cursist leert de docent kennen, en doordat de cursist Nederlands leert, kan hij of zij weer contact maken met andere Nederlanders. Dat is echt heel belangrijk voor mensen die in Nederland aan een nieuwe toekomst werken of moeite hebben met lezen of schrijven. Voor iedereen is er plek. Het is bijzonder dat de taalvrijwilligers daar vrijwillig een bijdrage aan leveren. Zij maken het echt mogelijk dat nieuwkomers in Dordrecht meedoen, en straks ook volop mee kunnen werken en fijn kunnen samenwonen met Dordtenaren die hier al langer wonen” aldus Remco Jas. 

Samen de taal leren? Kom naar het Taalcafé
Elke donderdag is het Taalcafé is van 14.00-16.00 uur het Taalcafé in Bibliotheek Crabbehof. En elke vrijdag van 14.00-16.00 uur is het Taalcafé in de Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek. Taalvrijwilligers zijn daar om iedereen te helpen bij taalvragen en het leren spreken van Nederlands samen met andere deelnemers. Daarnaast zijn de vrijwilliger nog op heel veel andere plekken in de stad actief. We zijn ook altijd op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers. Ook actief worden? Of wil je meer informatie? Kijk dan op: www.debibliotheekaanzet.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.